Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint hétszázezer szíriai menekült Libanonban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 26. 13:55

Több mint 755 ezerre nőtt a Szíriából Libanonba menekültek száma, ezen a héten 14 ezren hagyták el a polgárháború sújtotta közel-keleti országot nyugati szomszédja felé – közölte szeptember 25-én, szerdán az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

Több mint 650 ezer menekültet már regisztráltak Libanonban, miközben mintegy 105 ezren várnak még a hivatalos nyilvántartásba vételre – olvasható António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa heti jelentésében.

A regisztrált menekültek a libanoni kormányzattól, valamint az ENSZ égisze alatt működő és nem kormányzati szervezetektől kapnak humanitárius segélyt.

Michel Szulejman libanoni államfő kedden az ENSZ Közgyűlésében tartott beszédében felhívta a nemzetközi közösség figyelmét arra, hogy a szíriai menekültek hatalmas száma mekkora terhet ró Libanonra, és hangsúlyozta, hogy az ország nem képes egyedül megbirkózni a helyzettel.

Barack Obama amerikai elnök, aki méltatta Libanont a menekültek befogadásáért, közölte: az Egyesült Államok további 339 millió dollár értékű humanitárius segélyt különít el a szíriai konfliktusban érintettek megsegítésére, ebből 74 millió dollárt juttatnak Libanon számára. Az amerikai elnök hozzátette: 8,7 millió dollárral segítik a libanoni hadsereget, hogy megvédhesse határait a terrorista veszélyektől és a csempészáruktól.

Szulejman közölte, hogy az ország 4,5 milliós lakosságának negyedét teszik ki a menekültek, és ellátásuk lassan „egzisztenciális problémákat" okoz Libanonban.

A menekültügyi főbiztos szeptember harmadikán jelentette be, hogy a szíriai polgárháború elől menekülők száma elérte a kétmilliót, és mintegy 97 százalékuk a szomszédos országokban keresett biztonságot és humanitárius segélyt.