Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint húsz embert ölt meg egy nigériai merénylő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. november 29. 8:09

Egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát november 27-én, pénteken egy síita vallási menetben az észak-nigériai Kano közelében lévő Dakasoye településen, a terrortámadásban több mint 20-an életüket vesztették, és közel 50-en megsebesültek, sokan közülük nők és gyerekek – közölték biztonsági források és síita vallási vezetők.

A vallási menet Dakasoye településről Zaria város felé tartott, amikor a merénylet történt. Az öngyilkos merénylőt feltehetően a Boko Haram szélsőséges szervezet egyik táborában készítették fel a támadásra. A síita muszlimok világszerte most tartják az arbaín emléknapot, amely Mohamed próféta unokájának, Husszein imámnak az emlékére tartott negyvennapos gyászperiódus végét jelöli.

A szunnita muszlim vallású Boko Haram szélsőségesei vallásháborút folytatnak a síiták ellen. A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő szervezet szélsőségesei hat éve folytatnak fegyveres harcot, és 2015 elején jelentős területeket foglaltak el három északkelet-nigériai szövetségi államban, illetve támadásaikat kiterjesztették a szomszédos államokra is.

Csád, Niger és Kamerun segítségével a nigériai hadsereg visszaszorította a lázadókat.

A frakciókra töredezett csoport az utóbbi időben a gerilla hadviselésre tért át: falvakat rohant le, üzletek, piacok, buszpályaudvarok és iskolák ellen intézett támadásokat. Hivatalos adatok szerint a terrorcsoport legalább 17 ezer ember halálát okozta eddig a 175 milliós afrikai országban, és 2,5 millió ember menekült el otthonából a harcok elől.