Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Adventi gyertyagyújtások országszerte

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. november 29. 7:06

Az elmúlt napokban a Magyar Honvédség több alakulatánál is meggyújtották az első adventi gyertyát. Alábbi összeállításunkban a katonai szervezetek kommunikációs tisztjeitől kapott tudósításokat olvashatják. (Cikkünk folyamatosan frissül!)

Debrecen

Kigyúlt a fény az adventi koszorú első gyertyáján az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Kossuth laktanyájának kápolnájában. Szentesi Csaba őrnagy, a Bocskai-dandár görögkatolikus tábori lelkésze köszöntötte az érdeklődőket, aki emlékeztetett arra, hogy a gyertyagyújtás alkalmával minden bajtársunkra gondolunk, bárhol teljesítsenek is szolgálatot.
Szűcs Imre alezredes, a Bocskai-dandár személyügyi főnöke gyújtotta meg az adventi koszorú első gyertyáját, amely a hitet szimbolizálja. „A gyertyák a világosságot jelképezik az emberiség számára, kívánom önöknek, hogy a hit, remény, öröm és szeretet ünnepe legyen önöknek az idei karácsony"- mondta az advent és ünnep fontosságáról Szűcs alezredes.

A második gyertyát december 7-én, 13 órakor gyújtják meg a Kossuth laktanya imatermében.

1596004819

Szöveg: Takács-Tóth Andrea
Fotó: Szalka Miklós őrvezető

* * *

Balatonakarattya

A Magyar Honvédség alakulatainál már hagyomány az adventi gyertyagyújtás, idén először pedig már az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban (MH RKKK) is meggyújtották az első gyertyát.  A rendezvényen elhangzott: vasárnap kezdődik az advent, melynek négy hete alkalmat teremt arra, hogy az ember felkészüljön a karácsonyra, az ünnepre.

Az első adventi koszorú gyertyáit 1860-ban gyújtotta meg Johann Heinrich Wichern evangélikus lelkipásztor egy berlini árvaházban. Hagyománnyá előbb az észak-német területeken vált a századunk elején, Magyarországon pedig a világháborút követő időben kezdtek adventi koszorúkat készíteni; eleinte a templomokban, később az otthonokban is.

Az utóbbi években a Magyar Honvédség alakulatainál – a Tábori Lelkészi Szolgálat lelkészeivel közösen – a parancsnokok hétről hétre meggyújtják az adventi koszorú gyertyáit. Az MH RKKK-nál november 26-án megrendezett ünnepségen – Berta Tibor ezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke ünnepi gondolatai után – Piros Ottó ezredes, a központ parancsnoka gyújtotta meg a koszorún az első gyertyát.

1596004820

Kép és szöveg: MH RKKK

* * *

Szolnok

A Tisza-parti város laktanyájában az elkövetkező négy hétben Kálinger Roland őrnagy (Rozsé atya) katolikus, és Nagy István nyugállomány alezredes, református tábori lelkészek egy-egy ünnepi gondolattal hangolják a katonákat és a polgári dolgozókat az adventi időszakra. A november 27-i rendezvényen Rozsé atya hangsúlyozta: az adventi készülődés két jellegzetes eleme a rorate, a hajnali szentmise és az adventi gyertyagyújtás. Mind a két szokás a sötétség és világosság párharcára épül. A hajnali szentmisében a sötétségből lépünk ki a fénybe, mivel a mise kezdetekor még téli sötétség van kint, azonban a végén már a reggeli fényességbe érkezünk. Az esti gyertyagyújtással pedig az éjszaka sötétjét törjük meg a parányi gyertyalánggal.
Isten a választott népnek a prófétákon keresztül megígérte a szabadítót, a messiást és a zsidó nép történetét ez a Messiásvárás határozta, határozza meg mind a mai napig.

1596004820

A keresztények Jézus Krisztus személyében megkapták és felismerték a Messiást, és minden adventben az ő első eljövetelére emlékeznek, egyben második eljövetelére készülnek.

„Könnyű dolgom van, mert katonáknak kell beszélnem a várakozásról és a készületről. Mi is hányszor várjuk az elöljárót, készülünk a fogadására.
Az Istenre való várakozás, az ő eljövetelére való készület nagyon hasonlít az elöljáró fogadására.
Rendbe tesszük környezetünket, összeszedjük gondolatainkat, felöltjük az ünneplő ruhánkat és nagy türelemmel várakozunk, hiszen ahogy az elöljáró érkezését, úgy Krisztus eljövetelét sem siettethetjük. Egy feladatunk van csak, hogy éberen várakozzunk.
Ezért kelünk fel a hajnali misére, és ezért gyújtjuk meg este az adventi gyertyát" – mondta a katolikus tábori lelkész.

1596004820

Szöveg: K. R.
Fotó: Juhász Mariann zászlós