Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több száz afgán katonát tartóztattak le

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 6. 21:09

Az afgán hadsereg több száz katonáját tartóztatták le vagy szerelték le, mert gyaníthatóan vagy bizonyítottan részt vettek NATO-csapatok elleni támadásokban – jelentette be az afgán védelmi minisztérium szeptember 5-én, szerdán.

Idén a NATO vezette afganisztáni nemzetközi erő (ISAF) 45 katonáját ölték meg afgán rendőrök vagy katonák, augusztusban a külföldi veszteség egyharmadát ilyen „belső" támadások okozták.

Zahir Azimi tábornok, a védelmi tárca szóvivője szűkszavúan csak annyit mondott, hogy a hadseregből több száz embert küldtek el vagy tartóztattak le, s valamennyien afgánok, nincs közöttük külföldi. Megerősítette, hogy kormányát nyugtalanítják ezek a belső támadások.

James Terry tábornok, az ISAF egyesített parancsnokságának vezetője úgy tudja, hogy 200–300 embert küldött el az afgán hadsereg. Az afgán hatóságok hamarosan új kezdeményezéssel állnak elő, hogy azonosítsák a potenciális árulókat a biztonsági erők tagjai között.

Az amerikai különleges erők szóvivője vasárnap megerősítette, hogy legalább egy hónapra felfüggesztik a rendőrök kiképzését Afganisztánban, mert újra leellenőrzik, van-e olyan az újoncok között, aki kapcsolatban áll a tálib felkelőkkel.

Nagyjából ezer újoncot vonnak alaposabb felülvizsgálat alá, miután megszaporodtak az afgán katonák és rendőrök szövetséges katonák elleni merényletei.

A The Washington Post című amerikai újság értesülései szerint nemcsak a rendőrök, hanem az afgán katonák kiképzését is szüneteltetik, és az intézkedés összesen több mint 27 ezer újoncot érint.