Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az afgán támadások elszaporodása miatt aggódik a NATO-főtitkár

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 6. 19:55

Súlyos aggodalmának adott hangot Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár amiatt, hogy Afganisztánban elszaporodtak a nemzetközi haderő elleni olyan támadások, amelyek az afgán fegyveres erők tagjainak számlájára írhatók.

Brüsszeli közlés szerint Rasmussen szeptember 5-én, szerdán telefonbeszélgetést folytatott Hamid Karzai afgán elnökkel, és felszólította: legyen partner azokhoz az intézkedésekhez, amelyek az ilyen jellegű incidensek elkerülését célozzák.

Rasmussen úgy véli, javítani kell az afgán fegyveres erőkhöz – a hadsereghez, illetve a rendőrséghez – jelentkezők személyi hátterének feltérképezését, meg kell erősíteni az elhárítási tevékenységet, valamint a fegyverhasználat oktatása mellé olyan különleges kiképzési kurzusokat is be kell iktatni, ahol feltárhatóak az esetleges kulturális, illetve pszichés eredetű kockázatok.

Idén eddig az afgán kormányerőkhöz tartozó fegyveresek a NATO vezette afganisztáni nemzetközi erő (ISAF) legkevesebb 45 katonáját ölték meg különböző támadások során. Tavaly ez a szám az egész esztendő során összesen 35 volt. A NATO szerint az ilyen esetek gyakoribbá válása jelentős mértékben növeli a bizalmatlanságot a külföldi kiképzők és az afgán kiképzettek között.

Az atlanti szövetség részéről ugyanakkor világossá tették: az ilyen, „fegyvertársi támadások" nem térítik el a NATO-t attól a szándékától, hogy 2014 végéig fokozatosan átadja az ország biztonságáért viselt felelősséget az afgán kormányerőknek – jelentette Kárpáti János, az MTI brüsszeli tudósítója.

Az afgán védelmi minisztérium szerdán Kabulban közölte, hogy a további ilyen veszteségek megelőzésére folyamatosan átvizsgálják katonáik hátterét, és elővigyázatosságból már több százat elbocsájtottak a hadsereg soraiból. A minisztérium szóvivője a Reuters hírügynökség jelentése szerint pontos adatokkal nem szolgált, de azt elárulta, hogy a felülvizsgálat hat hónapja kezdődött. A katonák egy részét azért távolították el, mert hiányosak vagy hamisak voltak a dokumentumaik – mondta szóvivő, és a jövő hétre ígért több információt. A NATO adatai szerint a „fegyvertársi támadások" mintegy 25 százaléka esetében volt biztos, vagy gyanítható tálib kapcsolat.