Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több ukrán katona halt meg a harcokban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 10. 9:19

Kilenc ukrán katona halt meg, és 26-an megsebesültek az elmúlt 24 órában a kelet-ukrajnai harcokban – közölte február 9-én, hétfőn Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán fegyveres erők főparancsnokságának szóvivője. A Moszkva-barát szakadárok mintegy száz alkalommal intéztek támadást a kormányerők ellen a kijevi állítás szerint.

Szeleznyov közölte, hogy jelenleg 496 sebesült ukrán katonát ápolnak, közöttük 23-nak súlyos az állapota.

Anatolij Sztelmah, a kelet-ukrajnai szakadárok elleni művelet vezérkarának szóvivője hétfőn közölte: az elmúlt napban az ukrajnai kormányerők több mint 200 szakadárral végeztek, és 15 darab különböző harci technikát semmisítettek meg – jelentette internetes oldalán az UNIAN ukrán hírügynökség.

Közben az ukrán és az orosz tömegtájékoztatás arról adott hír, hogy vasárnap, éjfél előtt körülbelül egy órával hatalmas robbanás rázta meg Donyeck városát. A detonáció erős villanással járt, és pánikot okozott a városban.

Eduard Baszurin, a donyecki szakadár erők parancsnoka azt mondta, hogy a robbanás egy vegyi gyárban történt, amely robbanóanyagot gyárt ipari célra, illetve tüzérségi lövedékekhez és légi bombákhoz. Baszurin szerint feltehetően találat érte az üzemet. A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség tudomása szerint vannak sérültjei a robbanásnak. Az Azov ukrán önkéntes alakulat közleménye szerint a szakadárok egy lőszerraktára robbant fel.

A kijevi hadműveleti parancsnokság cáfolta, hogy az ukrán fegyveres erők tüzérségi csapást mértek volna Donyeckre.

Az ukrán belügyminisztérium Donyeck megyei főosztálya szerint a szakadárok hétfőre virradóra ismét támadták Debalcevét, Avgyijivkában és Sztarohnatyivkában pedig egész éjjel dörögtek a fegyverek.

A RIA Novosztyi értesülései szerint hét polgári lakos halt meg vasárnap Debalcevében és Avgyijivkában tüzérségi tűzben.

A 45 ezer lakosú Debalceve és környéke mélyen beékelődik az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló területbe, rajta vezet át a két megyeszékhelyet, Donyecket és Luhanszkot összekötő két országút egyike, emellett fontos vasúti csomópont is, ezért stratégiai jelentőségű. A szakadárok hadművelete Debalceve és a környékbeli városok visszafoglalására több mint egy hete kezdődött, a donyeckiek dél felől, a luhanszkiak északról támadták az ukrán haderőt, és megpróbálták körülzárni az ott állomásozó több ezer ukrán katonát és gárdistát.

Eduard Baszurin bejelentette, hogy az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaságban a szakadárok „szigorúan önkéntes alapon" mozgósítást kezdtek. A RIA Novosztyi tudósítója arról számolt be, hogy a Donyeck városában lévő toborzóiroda előtt nem látott hosszú sort kígyózni. Mindazonáltal a szakadároknak az a terve, hogy a jelenlegi, mintegy 7-15 ezer fős erejüket 100 ezresre duzzasztják fel a mostani mozgósítással.