Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Többen meghaltak iszlamisták támadásában Egyiptomban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. szeptember 29. 15:57

Hét egyiptomi katona és egy civil vesztette életét szeptember 27-én, a Sínai-félszigeten az Iszlám Állam terrorszervezet helyi ágának támadásában – közölték egyiptomi biztonsági források. A halottak mellett két katona is megsebesült az iszlamisták rajtaütésében Bir al-Abed településén.

Az Iszlám Állam a szócsövének számító Aamák „hírügynökségén" keresztül jelentkezett a támadás elkövetőjeként, és azt állította, hogy harcosaik tizenöt katonát gyilkoltak meg. A dzsihadisták közlését független forrásból nem lehetett ellenőrizni.

A zömében beduinok lakta Sínai-félszigeten azóta szaporodtak meg a terrorcselekmények, hogy az egyiptomi Muszlim Testvériség mozgalomhoz tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfőt 2013-ban a hadsereg elmozdította a hatalomból. A térségben ezt követően fegyveres harcot indító iszlamista szervezet 2014-ben hűséget fogadott az Iszlám Államnak, és felvette a Vilajet Sínai (Sínai Tartomány) nevet.

Az egyiptomi hadsereg tavaly februárban indított offenzívát a terroristák kiűzésére a félszigetről. A harcokban katonák és rendőrök százai vesztették életüket.

A kairói védelmi minisztérium pontosabb időszak megjelölése nélkül pénteken azt közölte, hogy az utóbbi időben 118 szélsőségessel végeztek a Sínai-félsziget északi és központi részén.