Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tüzérségi tűz a donyecki repülőtér és Mariupol térségében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 12. 16:34

Egy ukrán katona meghalt az ország szakadárok kezén lévő keleti részében, ahol a kormányerők állítása szerint aknavetővel lövik őket a donyecki repülőtér és Mariupol stratégiai fontosságú kikötőváros közelében.

Egy katona meghalt, négy társa megsebesült – jelentette be március 11-én, szerda reggel Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökségének szóvivője.

A hadsereg közleménye szerint állásait 120 milliméteres aknavetővel lőtték szerdára virradóra Pitszkij, Opitne és Avgyijivka falvak térségében, nem messze a rommá lőtt donyecki repülőtértől, ahol hónapokon át elkeseredett harcok dúltak, mielőtt a létesítmény a lázadók kezére került volna.

A február 12-én Minszkben aláírt fegyverszüneti megállapodás értelmében a 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű fegyvereket vissza kell vonni a frontvonaltól.

Lövéseket észleltek az Azovi-tenger partján fekvő, a konfliktusövezetben az utolsó kijevi ellenőrzés alatt lévő nagyváros, Mariupol közelében található Csermalik és Sirokine falvak térségében is.

A Mariupol térségében a kormányerők oldalán harcoló Azov önkéntes zászlóalj közlése szerint a szakadárok 120 milliméteres aknavetőket vetettek be a Mariupoltól 10 kilométerre fekvő Sirokinénél, ahol az utóbbi napokban nem szűnnek a harcok a kormányerők és a szakadárok között.

Mariupol bevétele fontos állomása lenne a tavaly márciusban Moszkva által bekebelezett dél-ukrajnai Krím félsziget és Oroszország közötti szárazföldi összeköttetés megteremtésének.

Petro Porosenko ukrán elnök a héten megerősítette, hogy ukrán részről a konfliktusövezetből kivonták a nehézfegyverek nagy részét.

Andrij Liszenko, az ukrán „terrorellenes" hadművelet parancsnokságának szóvivője az ukrán Ötös tévécsatornának nyilatkozva azt állította, hogy Donyeck megyében mintegy 12 ezer, az Oroszországi Föderációból érkezett zsoldos harcol a szakadárok oldalán. Vannak köztük olyanok is, akiket a helyiek közül toboroztak, olykor „erőszakkal" – tette hozzá.

Az amerikai védelmi minisztérium korábban ugyancsak azt közölte, hogy Oroszország mintegy 12 ezer katonával támogatja a kelet-ukrajnai szakadárokat.