Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Uganda kivonhatja csapatait Szomáliából

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 3. 8:10

Uganda kivonja csapatait Szomáliából és a térség más konfliktusos övezetéből, tiltakozásul, amiért az ENSZ a kongói felkelők támogatásával vádolta meg – fenyegetőzött november 2-án, pénteken az ugandai nemzetbiztonsági miniszter.

Wilson Mukasa azt mondta, hogy a döntés visszafordíthatatlan és a kabinet egyik tagja New Yorkba utazik, hogy elmagyarázza Uganda elhatározását a világszervezet illetékeseinek. Az afrikai ország több mint harmadát adja a 17 600 fős afrikai békefenntartóknak, akik az ENSZ égisze alatt küzdenek az al-Kaidával szövetséges szomáliai felkelőkkel. Az ugandaiak kivonulása jelentős előnyhöz juttatná az al-Shabaab harcosait.

Az Egyesült Államok különleges egységei is támogatják az ugandai katonákat, akik a Közép-Afrikai Köztársaságban igyekeznek kézre keríteni a szökésben lévő ugandai hadurat, Joseph Konyt – most ez a misszió is veszélybe kerülhet.

Kampalában egy múlt hónapban kiszivárgott ENSZ-jelentést nehezményeznek, amely szerint Uganda és Ruanda támogatják a kelet-kongói úgynevezett M23-as felkelő csoportot, amely élén Bosco Ntaganda áll; a terminátor gúnynévre hallgató hadurat a Nemzetközi Büntető Bíróság is körözteti.

Mukasa bejelentette, hogy országa Szomáliából, a Közép-Afrikai Köztársaságból és a Kongói Demokratikus Köztársaságból vonja ki csapatait annak érdekében, hogy belső biztonságára összpontosítson.

„Belefáradtunk a rágalmazásokba, különösen az áldozatok után, amelyeket azért hozunk meg, hogy szomszédjaink, barátaink rendben legyenek– – mondta Mukasa.