Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Uganda: sok halott a katonák és más fegyveresek összecsapásaiban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 7. 15:42

Katonák megöltek legkevesebb 41 fegyverest Uganda nyugati részén, a kongói határ közelében lezajlott összecsapásokban – közölte július 6-án, vasárnap a hadsereg szóvivője.

„Fegyveresek támadást intéztek bundibugyói laktanyánk ellen, visszaszorítottuk őket, és megöltünk legalább 41 támadót. A művelet még folyik" – mondta Paddy Ankunda szóvivő az AFP francia hírügynökségnek. „A támadók elvettek tőlünk kilenc lőfegyvert" – tette hozzá, de azt nem tudta, vagy nem volt hajlandó megmondani, hogy katonák meghaltak-e a szombati harcban.

A helyi sajtó négy ember – egy katona és három gyerek – haláláról számolt be. Az ugandai rendőrség szóvivője, Fred Enanga a maga részéről azt közölte, hogy Kasese körzetében szombaton egy tiszt meghalt, miután fegyveresek megtámadtak egy rendőrségi ellenőrzőpontot.

Az összecsapások néhány órával azután történtek, hogy katonák megöltek egy embert, aki a gyanú szerint két hete részt vett muzulmánok támadásában egy templom ellen a határtérségben. A támadásban egy nő fejét levágták és a templom oltárára tették.

A hadsereg és a rendőrség egyaránt azt állítja, hogy nem valamiféle lázadócsoport a felelős, hanem helyi törzseket és a közösségek közti feszültségeket kell keresni a történtek hátterében.