Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb amerikai hadihajókat vezényeltek a Fülöp-szigetekhez

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 13. 14:04

Az amerikai haditengerészet újabb hajókat vezényelt november 12-én, kedd este a Fülöp-szigetek tájfun sújtotta térségébe.

Két kétéltűnek – a Germantown és az Ashland szállítónaszádnak – kell Japánból, a szaszebói amerikai támaszpontról a helyszínre hajóznia, és készenlétben áll, de egyelőre a támaszponton marad a Denver nevű kétéltű szállítóhajó – közölte az AFP-vel egy neve elhallgatását kérő haditengerészeti tisztségviselő. Ezek a hajók éppen az ilyen jellegű, katasztrófamentési feladatokra alkalmasak: partra tudnak szállítani árut, miközben a fedélzetükön kórház van. Képesek helikopterek fogadására, és van rajtuk tengervízlepárló berendezés, amellyel ivóvizet tudnak előállítani – tette hozzá.

Paul Kennedy tábornok, a Fülöp-szigetekhez vezényelt tengerészgyalogos egység parancsnoka a haderőnem vezetésétől a segítségnyújtáshoz kért további Osprey típusú, hibrid légi járműveket, kétéltű, partra szállító rohamjárműveket, és lánctalpas páncélozott járműveket, amelyekkel felderíthetők a vízzel elöntött, illetve a tájfun által végigtarolt területek. Elképzelhető, hogy összesen akár 2000 tengerészgyalogost is az ázsiai országba vezényelnek – közölte egy meg nem nevezett tengerészgyalogsági tisztségviselő.