Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb amerikai, kanadai, brit katonai egységek indulnak a Fülöp-szigetekre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 12. 13:49

Hivatalos bejelentések szerint újabb amerikai, kanadai, brit katonai egységek indulnak a Fülöp-szigetekre, hogy részt vegyenek a Haiyan tájfun pusztítása utáni mentésben.

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter november 11-én, hétfőn elrendelte, hogy a George Washington repülőgép-hordozó és a haditengerészet öt másik hajója – cirkálók, rombolók és egy ellátó hajó – a lehető leggyorsabban hajózzon a Fülöp-szigetekhez, és legénységük segítsen a mentésben – jelentette be a Pentagon.

A repülőgép-hordozót – amelyen 5000 fős legénység szolgál, és több mint 80 légi jármű van hadrendben – hongkongi látogatáson érte a vezénylési parancs. A rajta lévő légi járművek különböző feladatok ellátására alkalmasak, így kifejezetten katasztrófamentésre is. Az összesen hat hajónak legkésőbb csütörtök estére mind a Fülöp-szigeteknél kell lennie.

Kanada egy 35-50 fős katonai katasztrófamentő egységet küld a Fülöp-szigetekhez egy C-17-es szállító repülőgép fedélzetén – jelentette be John Baird külügyminiszter, hozzátéve, hogy ezt az első gépet továbbiak követik majd, és hogy nyolc katonai mentő már vasárnap elindult a térségbe. A kanadai mentők a szükségszállások kialakításában és az élelmiszerosztásban segítenek.

A kanadai kormány eddig ötmillió dollár (egymilliárd forint) segélyt ajánlott fel azoknak a civilszervezeteknek, amelyek részt vesznek a mentésben.

Nagy-Britannia az éppen Szingapúrban tartózkodó Daring rombolót és szintén egy C-17-es szállítógépet vezényelt a Fülöp-szigetekhez – jelentette be hétfő este David Cameron brit miniszterelnök. Hozzátette, hogy London 6 és 10 millió font (2,13-3,55 milliárd forint) közötti összegű segélyt ajánl fel a katasztrófa sújtotta ázsiai szigetországnak.