Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vészhelyzet! – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. november 12. 12:15

Az emberi agy könnyen „becsapható”. Erre is épít többek közt az egészségügyi altisztek és a missziókba indulók kiképzése: műsebeken, realisztikus körülmények közt gyakorolják az életmentést. A katonák a külső ingerek hatására percek alatt elfelejtik, hogy mindez csak imitáció, az agyuk egy valós helyzetnek megfelelő cselekedetre ad utasítást.

1595962836
A szimulátor szó hallatán a legtöbb embernek a pilóták felkészítését segítő berendezés jut először az eszébe, az a nélkülözhetetlen kiképzési eszköz, amelynek használatával rengeteg költséget meg lehet takarítani.
– Az oktatásban valóban meghatározó tényező a pénz, de sokkal fontosabb az, hogy olyan feladatok begyakorlására is legyen lehetőség, amelyeket egyébként valós körülmények közt nagyon veszélyes lenne végrehajtani – mondja Hornyik József alezredes, az MH Egészségügyi Központ Repülőorvosi, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézet pszichológiai osztályának osztályvezetője.

– A legszemléletesebb példa erre talán a paksi atomerőmű, amelyben hihetetlenül profi szimulációs rendszert építettek ki. Az éles reaktort ugyanis nem lehet leállítgatni csak azért, hogy a kezdő mérnökök gyakorolhassák az újraindítást. Hasonló megfontolásból használják az egészségügyi katonák képzésénél a szimulált sérüléseket is. Ezek kiváló köztes megoldást jelentenek: csak tankönyvből lehetetlenség megtanulni az életmentést. A szimuláció során viszont egy-egy feladat végrehajtását akár többször is megismételhetjük, és van idő az elkövetett hibák okainak aprólékos elemzésére is.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin november 15-én, pénteken megjelenő számában!)