Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb légicsapások érték Aleppót

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 18. 12:41

Újabb légicsapások érték a Szíria északkeleti részén fekvő Aleppó városát, a támadásban legalább tizenhárman vesztették életüket – közölte december 17-én, kedden az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű ellenzéki szervezet.

Az OSDH hozzátette, hogy a támadások elsősorban a Szíria gazdasági fővárosának számító Aleppó Saar negyedére korlátozódtak, és a halálos áldozatok között két gyermek.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők helikopterei és harci repülőgépei az előző két nap során robbanóanyaggal töltött hordókkal bombázták Aleppó lakónegyedeit. A légitámadások vasárnap 76 áldozatot szedtek, közülük 28 gyermek.

Hétfőn legkevesebb tíz civil, köztük négy gyermek vesztette életét a bombázásokban.

Lövedékként fémmel bevont hordókat használnak, ezek belsejébe robbanóanyagot és egy réteg betont töltenek, hogy „a lehető legnagyobb pusztítást végezzenek" – magyarázta az OSDH illetékese.

A szíriai biztonsági erők tisztségviselője cáfolta a hordók használatát, viszont megerősítette az AFP francia hírügynökségnek, hogy „bombákat dobtak le Aleppóra" és hogy „az összes terrorista rejtekhelyet támadják (…) irgalom nélkül".

A biztonsági erők egy másik forrása mindenesetre hozzátette, hogy a hadsereg előnyben részesíti a hordók használatát a rakétákkal szemben, ez utóbbiakat ugyanis Oroszországból importálják, és emiatt sokkal drágábbak.

Az OSDH elmondta, hogy a polgárháború sújtotta Szíria területén hétfőn összesen 150 ember vesztette életét a szíriai felkelők és a hadsereg összecsapásaiban, legtöbben az ország nagyvárosaiban: Damaszkuszban, Aleppóban és Homszban.