Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ülésezik az EU és a NATO Katonai Bizottsága

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2015. május 18. 10:25

Május 19−21. között Brüsszelben rendezik meg az EU és a NATO Katonai Bizottságainak soros ülését, amelyen a tagállamok a legmagasabb szintű katonai vezetőkkel képviseltetik magukat. A magyar delegációt dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök vezeti.

Az EU-tagállamok vezérkarfőnökei a találkozó első napján, május 19-én üléseznek az EU Katonai Bizottságának elnöke, Patrick de Rousiers vezérezredes vezetésével.
A jelenlegi ülés kiemelten az EU védelmi miniszteri ülés várható következtetéseinek katonai végrehajtási kereteinek biztosítására koncentrál. Ez összhangban van a 2013. decemberi védelmi témájú Európai Tanácsülés következtetéseinek végrehajtásával, melyben az Európai Unió védelmi képességeinek és biztonsági tényezői szerepének kialakításáról döntöttek az állam és kormányfők.
Az ülés napirendjén olyan témák szerepelnek, amelyek kulcskérdések a műveletek és missziók sikeres végrehajtásában: gyorsreagálás, erőgenerálás, pénzügyi háttér biztosítás, és ami magyar szempontból kiemelt prioritást élvez az EU/NATO együttműködés.

Az EU aktív műveletei és kiképző missziói helyzetértékelése, déli és keleti határaink mentén található válságok lehetséges kezelése kiemelt elemként kerül az Európai Unió Katonai Bizottság elé, melyeket a miniszteri értekezlet döntései alapján tárgyalnak. A további napirendi kérdések a 2015. júniusi Európai Tanácsülés előkészítésének és az európai védelmi képességek kialakításának helyzetéhez kapcsolódnak.

A tárgyalássorozat második felében − május 20-21−én − a NATO-tagországok vezérkarfőnökei vitatják meg az aktuális kérdéseket.
Az értekezletet a szolgálatát júniusban befejező Knud Bartels vezérezredes, a Katonai Bizottság elnöke vezeti, illetve részt vesz Philip Breedlove vezérezredes, a Szövetséges Erők Európai főparancsnoka és Jean-Paul Paloméros vezérezredes, a Szövetséges Erők Transzformációs főparancsnoka.

Az ülés első napján, egyben az értekezlet kiemelt napirendi pontjaként a Walesben elfogadott Készenléti Akcióterv harmadik kidolgozói fázisának értékelését és a további munka irányvonalait határozzák meg. A napirendi pont aktualitását az adja, hogy ezzel a fázissal befejeződött a NATO gyorsreagálású képességének, a válságkezelés folyamatának, valamint a vezetési rendszerének fejlesztésére és átalakítására vonatkozó koncepciók kidolgozásának időszaka.
Ezt követően a partner nemzetekkel történő együttműködési programok, kiemelten a gyakorlatokon való részvételek, majd a folyó KFOR és afganisztáni „Resolute Support" műveletek áttekintésére kerül sor.

A regionális biztonsági helyzet áttekintésének keretében a vezérkar főnökök tájékoztatást kapnak a NATO keleti és déli határán kialakult válság helyzetről. Ezt követi az ukrán fegyveres erők átalakításának terveiről és a NATO – Ukrán együttműködés perspektíváinak, valamint a NATO – Grúz megerősített együttműködési csomag végrehajtási állapotának az áttekintése.
A bizottsági ülés második napján a vezérkar főnökök tájékoztatást kapnak a kidolgozás alatt lévő, 2015 évi Szövetségi Politikai Irányelvek helyzetéről. Ezt követően a megújult NATO gyorsreagálású képesség kialakításának aktuális kérdéseit vitatják meg.