Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Üléseztek a többnemzeti műszaki zászlóalj vezetői

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2015. február 13. 8:32

Kijevben tartották a „Tisza” Többnemzeti Műszaki Zászlóalj vezető nemzeti szerepkörének átadás-átvételét. A február 10−11-i tanácskozáson a magyar delegációt dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes vezette. A találkozón Magyarország átvette a zászlóalj vezető nemzeti szerepkörét.

Az immár közel másfél évtizedes múltra visszatekintő „Tisza" Többnemzeti Műszaki Zászlóalj (TMZ) elsődleges feladata a Tisza vízgyűjtő területén bekövetkezett katasztrófa esetén a helyi lakosságnak történő segítségnyújtás és a károk megszüntetésében való részvétel. A Magyarország, Románia, Szlovákia és Ukrajna együttműködésében működő műszaki zászlóalj vezető nemzeti szerepét idén Magyarország tölti be.

1595987730

A mostani, kijevi tanácskozáson történt meg a feladatok átvétele és az ez évre tervezett feladatok egyeztetése: a TMZ minden évben megrendezett, Blonde Avalanche elnevezésű gyakorlatának idei végrehajtásáért és az ebből adódó feladatok koordinálásáért Magyarország felel.
A megbeszélés résztvevői külön kiemelték a TMZ keretén belül is megvalósuló többoldalú katonai kapcsolatok fontosságát az európai béke és stabilitás, illetve a közös felelősség erősítése érdekében.
A 2015-ös magyar vezetői nemzeti szerepkör fontos feladata a gyakorlat levezénylése mellett – a négy ország politikai és katonai vezetésének döntése értelmében – a TMZ felelősségi körzetének kibővítése a Dunára és vízgyűjtő területére. E bővítés miatt a magyar vezetés alatt szükségessé válik a zászlóaljat létrehozó kormányközi megállapodás és a technikai egyezmény módosítása.

A TMZ nemzeti századainak éles közös feladaton való részvételére az eddigi története során még csak a tagországok saját területén került sor. Kiemelten fontos azonban a zászlóalj életében a minden évben megrendezett Szőke Lavina (Blonde Avalanche) gyakorlat, amely a négy nemzet katonai felkészülésére, valamint a TMZ állományának összekovácsolására szolgál, és amely a katonák számára jó lehetőség nemzetközi tapasztalatszerzésre is. Idén e gyakorlatnak Magyarország ad otthont, Szentes és Hódmezővásárhely helyőrségekben.

A gyakorlatra megfigyelőként meghívják Ausztria, Szerbia, Bulgária, Csehország, az Indianai Nemzeti Gárda, valamint az Ohiói Nemzeti Gárda képviselőit is, a párhuzamosan végrehajtandó TMZ irányítócsoport-ülésre pedig Ausztria, Szerbia, Bulgária vezérkarfőnök-helyetteseit, míg a gyakorlat fő tervezői konferenciájával párhuzamosan zajló TMZ többnemzeti munkacsoportülésre Ausztria, Szerbia és Bulgária képviselőit is várják.

Fotó: Honvéd Vezérkar

Címkékműszaki