Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Útnak indult az áldozatokat szállító első két repülőgép Harkivból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 23. 15:01

A kelet-ukrajnai Harkiv repülőteréről július 23-án, szerdán útnak indult az a két katonai szállító repülőgép, amely a malajziai utasszállító katasztrófájában elhunytak első csoportját szállítja el Hollandiába.

A két repülő, fedélzetükön 38 koporsóval, helyi idő szerint várhatóan délután négy óra körül száll majd le a hollandiai Eindhovenben. A holland C-130-as gép 14, míg az ausztrál légierő C-17-ese 24 holttestet szállít.

A gépek indulása előtt Harkiv repülőterén helyi idő szerint 11 órától búcsúszertartást rendeztek az ukrán kormány, valamint külföldi nagykövetségek, köztük Hollandia, Malajzia és Ausztrália képviselőinek jelenlétében.

A holland állami televízió által élőben közvetített ceremónia idejére különleges biztonsági intézkedéseket léptettek életbe a repülőtér körzetében.

A holland kormány reményei szerint péntekig az összes holttestet Hollandiába szállítják, ahol megkezdik az azonosítást.

Hollandiában szerdára egynapos nemzeti gyászt hirdettek a malajziai repülőgép ukrajnai katasztrófája miatt. A 298 halálos áldozat közül 193 holland állampolgár volt.

Délután 4 órakor – a földi maradványok első részének várható érkezésekor – országszerte egyperces csenddel emlékeznek meg az áldozatokról. A két szállító repülőgépet az eindhoveni légitámaszponton Vilmos Sándor holland király, Maxima királyné és Mark Rutte kormányfő, valamint az áldozatok több száz hozzátartozója várja. Az áldozatok emlékére központi gyászszertartást rendeznek, amelyen a hozzátartozók mellett részt vesznek azoknak az országoknak a képviselői is, amelyeknek az állampolgárai a lezuhant repülőgépen utaztak.

Hat nappal a katasztrófa után továbbra is homályos számos áldozat holléte. Egy holland tisztségviselő szerint a Torezből hétfőn elindult hűtővonaton mintegy 200 holttest érkezett Harkovba, míg Mark Rutte holland kormányfő meg nem erősített információk alapján 282 holttestet említett.

A maláj nemzeti légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépe múlt csütörtökön zuhant le Kelet-Ukrajnában, az oroszbarát felkelők ellenőrzése alatt lévő területen.