Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Varsóban tartja következő csúcstalálkozóját a NATO

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. május 23. 13:08

Jövőre, július 8-án és 9-én tartják a NATO következő csúcstalálkozóját, amelynek helyszíne Varsó lesz – jelentette be pénteken Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára. A varsói csúcs fő témája “az új biztonsági környezethez való alkalmazkodás” lesz, hogy a szövetség továbbra is kész legyen megvédeni minden tagját “bármilyen irányból érkező bármiféle fenyegetéssel” szemben.

A NATO közleményében azt írta: a jövő évi csúcstalálkozót olyan “döntő időszakban" rendezik meg, amikor “az euroatlanti biztonság tektonikus lemezei mind keleti, mind déli irányban elmozdultak".

A szövetség legutóbbi, 2014-es walesi csúcstalálkozóján egyebek mellett arról döntöttek a tagállamok, hogy növelik a szövetség katonai jelenlétének mértékét Románia, Lengyelország és a balti országok területén, valamint gyorsreagálású erőt hoznak létre, amely képes napokon belül reagálni az esetleges fenyegetésre.

Idén májusban Lengyelország és a balti államok megismételték a tavalyi csúcson már felhozott azon igényüket, hogy a szövetség állandó jelleggel állomásoztasson haderőt területükön Oroszországgal kapcsolatos aggodalmaik miatt, így vélhetően a kérdés ismét napirendre kerül majd Varsóban.