Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vegyi fegyver bevetését fontolgatja Aszad?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 6. 16:18

A szíriai rezsim halálos ideggázt tartalmazó repülőbombák bevetésére készül – értesült az NBC amerikai televízió. Német lapjelentés szerint a NATO vezetése katonai beavatkozást fontolgat.

Meg nem nevezett amerikai kormánytisztviselőkre hivatkozva az NBC helyi idő szerint december 5-én éjjel azt jelentette: a hadsereg már csak Bassár el-Aszad elnök parancsára vár, hogy bevesse a repülőgépekről kibocsátandó bombákat a felkelők ellen.

A bombákat már előkészítették, de egyelőre még nem helyezték el a szíriai harci repülőgépek fedélzetén. Ha Aszad elnök kiadja a bevetési parancsot, a világ már keveset tehet annak érdekében, hogy megállítsa a támadásokat – hangoztatták az NBC-nek az idézett kormánytisztviselők.

A NATO a napokban ismételten arra figyelmeztette Damaszkuszt, hogy a vegyi fegyverek esetleges bevetésének súlyos következményei lesznek.

A Süddeutsche Zeitung csütörtöki számában arról írt, hogy az esetleges beavatkozás kérdése komolyan napirendre került azon a keddi, nem hivatalos brüsszeli vacsorán, amelyen több NATO-tagállam külügyminisztere, valamint Anders Fogh Rasmussen főtitkár vett részt.

Az újság értesülése szerint Rasmussen utalt azokra az amerikai titkosszolgálati jelentésekre, amelyek szerint a szíriai hadsereg vegyi fegyverek bevetését készítheti elő. Ezzel kapcsolatban pedig azt hangsúlyozta, hogy a NATO nem dughatja továbbra is homokba a fejét.

A találkozó résztvevőire hivatkozva a lap arról számolt be, hogy a kijelentés heves vitát váltott ki. A miniszterek ugyanis a Rasmussen által mondottakat úgy értékelték, hogy a főtitkár igyekszik megnyitni az utat a szövetség katonai vezetése számára egy közvetett vagy közvetlen szíriai beavatkozás terveinek a kidolgozására.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Törökország támogatta mindezt, ugyanakkor több európai tagállam, köztük Németország, Hollandia és Csehország az esetleges beavatkozás ellen foglalt állást – értesült a Süddeutsche Zeitung. Az említett országok óvtak az állítólagos titkosszolgálati információk túlértékelésétől, és amellett álltak ki, hogy a szíriai konfliktus csakis békés úton és az ENSZ közreműködésével oldható meg.