Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vélhetően januárban kerülhet sor a Genf-2 békekonferenciára

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 25. 16:21

Várhatóan januárban kerülhet sor a szíriai polgárháború lezárását célzó Genf-2 békekonferencia megrendezésére, amit Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hamarosan hivatalosan is be fog jelenteni – közölte diplomáciai forrásokra hivatkozva az AFP hírügynökség.

A hírügynökségnek nyilatkozó ENSZ-diplomaták szerint a tervezett időpontot azután fogják közölni, hogy Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja november 25-én, hétfőn találkozik az Egyesült Államok és Oroszország képviselőivel Genfben.

A konferenciát május óta próbálják tető alá hozni, de a politikai és diplomáciai nehézségek miatt mindeddig nem sikerült megtartani azt, miközben a 32 hónapja tartó polgárháború egyre véresebbé válik, és mára legalább 120 ezer áldozatot követelt a közel-keleti országban.

A közelmúltban Washington, London és Párizs a szíriai ellenzéket, Moszkva pedig Bassár el-Aszad elnököt próbálta rávenni a találkozón való részvételre. Ugyanakkor a konferencia megrendezésén fáradozó országok diplomatái arra figyelmeztettek, hogy annak megtartását továbbra is megakadályozhatják a Szíriában folyó események, illetve a genfi értekezlettel kapcsolatos egyes diplomáciai nehézségek.

Az egyik gond az ellenzék részvétele.

Bár a Szíriai Nemzeti Koalíció ellenzéki ernyőszervezet kész megjelenni a tanácskozáson, de e szervezetet számos befolyásos iszlamista felkelőcsoport nem fogadja el képviselőjeként, ezért valós politikai befolyása igen mérsékelt.

Emellett feloldhatatlan nézeteltérésnek tűnik a koalíció azon követelése, hogy Aszad mondjon le posztjáról, a kormányoldal ugyanis részvétele feltételeként szabta, hogy az elnök sorsa nem lehet egyeztetés tárgya. Egyelőre az sem biztos, hogy a szír elnök küld-e döntési jogkörrel felruházott delegációt Genfbe.

Egy másik neuralgikus pont, hogy hogyan lehetne az Oroszország mellett Aszad fő támogatójának számító Iránt, illetve a felkelők pártját fogó Szaúd-Arábiát egy asztalhoz ültetni. A helyzetre való befolyásuk miatt mindkét ország a szíriai polgárháború kulcsszereplője, ezért nélkülük vélhetően nem születhet békemegállapodás.

Az első genfi békekonferencián a nemzetközi közösség legbefolyásosabb tagjai tavaly június 30-án elfogadtak egy szándéknyilatkozatot egy szíriai nemzeti egységkormány felállításáról, de ez végül nem valósult meg. A szíriai kormány és ellenzéke akkor nem jelent meg a találkozón.