Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington és London segítséget ajánl Líbiának

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 25. 17:32

John Kerry amerikai külügyminiszter és brit kollégája, William Hague november 24-én, vasárnap felajánlotta Ali Zeidán líbiai miniszterelnöknek, hogy segítséget nyújtanak a fegyveres erőszak sújtotta észak-afrikai ország stabilizálásához.

„Megbeszéltük a miniszterelnökkel, hogy – európai partnereinkkel és az ENSZ-szel szoros együttműködésben – mit tehetnénk közösen annak érdekében, hogy stabilizálódjon Líbia helyzete" – jelentette ki John Kerry, William Hague-gel és Ali Zeidánnal az oldalán, miután találkoztak az Egyesült Államok londoni nagykövetségén.

Az amerikai diplomácia vezetője megállapította, hogy „Líbia nagy felforduláson ment keresztül, különösen az elmúlt hetekben", emellett súlyos „gazdasági és biztonsági problémákkal szembesült".

Az arab ország keleti részében és Bengáziban, amely bölcsője volt a Moamer Kadhafi líbiai diktátor rendszerét 2011-ben megdöntő lázadásnak, máig ingatag a biztonsági helyzet a lázadás nyomán megerősödött fegyveres milíciák miatt, amelyek azóta mind saját területet hasítottak ki maguknak, saját ideológiát hirdetnek, és hűbéri viszonyokat alakítanak ki a térségben.

Amerikai kollégájához hasonlóan vasárnap William Hague is hangsúlyozta országa „határozott elkötelezettségét Líbia kormányának és lakosságának támogatása mellett". A brit külügyminisztérium közleménye szerint Nagy-Britannia egyebek közt a líbiai fegyveres erők kétezer tagjának katonai alapkiképzését vállalta.

Reagálásában Zeidan köszönetet mondott „a líbiai nép folytatódó támogatásáért", és felidézte, hogy a líbiaiak az utóbbi időben sokat tettek a milíciáktól való megszabadulás érdekében.

November 15-én összecsapások kezdődtek Tripoliban, több száz tüntető a miszrátai székhelyű milícia Gargúr negyedben lévő főhadiszállásához vonult, követelve a fegyveres alakulat feloszlatását, távozását a fővárosból. A milicisták válaszul tüzet nyitottak a tömegre. A lövöldözés másnap is folytatódott, s az erőszaknak két nap alatt 46 halálos áldozata volt.

A közvélemény felháborodásának és a kormány újabb követelésének hatására két nagy erejű milícia, az al-Kvaaka brigád és a Szavaek brigád a múlt héten bejelentette kivonulását a líbiai fővárosból. Ali Zeidán miniszterelnök pedig közölte, hogy „a hatóságok kivétel nélkül az összes milíciával betartatják majd a főváros elhagyásáról szóló intézkedést".