Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák az iskolában

Szöveg: Petrovics Renáta |  2013. november 25. 15:17

A pályaválasztási időszak beköszöntével a diákok ellátogatnak az általuk kiszemelt tanintézményekbe, hogy feltérképezzék az egyes iskolák által nyújtott lehetőségeket. A dorogi Zsigmondy Vilmos Gimnázium, Informatikai és Egészségügyi Szakközépiskola közelmúltban megrendezett nyílt napjára több mint 200 diák érkezett. Az iskola különleges programokkal várta az érdeklődőket.

1595963442

Fegyvertechnikai bemutatósátor


Közel két hónappal ezelőtt, szeptember 27-én a dorogi iskola és a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár – a KatonaSuli-program keretében – együttműködési megállapodást kötött. Az alakulat és az iskola első közös rendezvénye a rendhagyónak mondható nyílt nap volt, amelyen a környékbeli általános iskolákból érkező nyolcadik osztályos tanulók megismerkedhettek a katonaélettel.

Az iskolában jelenleg már mintegy harmincan tanulják a katonai alapismeretek elnevezésű tantárgyat, közülük a tanév végén tizenegyen tehetnek érettségi vizsgát. A következő tanévtől pedig már a kilencedik évfolyamtól tanulják majd a tantárgyat a diákok és kötelező óraként önvédelmi oktatást is kapnak – az ugyancsak az iskolába járó rendészeti szakos tanulókkal együtt.

1595963442

A diákok megismerkedhettek a különféle rendszeresített lőfegyverekkel

A nyílt napon a tatai katonák különféle bemutatókat tartottak az iskola udvarán. A diákok egyebek mellett megtekinthették az alakulat páncélozott mentőautóját, valamint közelről is megszemlélhették a dandárnál rendszeresített fegyverzettechnikai eszközök egy részét. Mindezek mellett a gránátdobást, valamint az álcázási és a túlélési praktikákat is gyakorolhattak, illetve a közelharcot is kipróbálhatták. Legvégül pedig az alakulat életét bemutató kisfilmet tekinthették meg. 

1595963442

Az álcázási technikák bemutatása osztatlan sikert ért el

Fotó: a szerző felvételei