Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vietnami hadihajók próbálták meggátolni kínai olajfúró platform üzembe helyezését a Dél-kínai-tengeren

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 8. 15:41

Vietnami hadihajók próbálták megakadályozni május 7-én, szerdán egy kínai olajfúró platform üzembe helyezését a Dél-kínai-tenger vitatott hovatartozású területén – közölte egy vietnami tisztségviselő.

Tájékoztatása szerint lövések nem dördültek el, és senki sem sérült meg. Szakértők úgy vélik, ha egyik fél sem enged, akkor összetűzések robbanhatnak ki a két ország haditengerészete között.

A vietnami hadihajók annak akarták elejét venni, hogy a kínai olajipari berendezést rögzítsék a tengernek azon a részén, ahol megkezdődne az olajkitermelés.

Az olajfúró platformot a múlt hét végén vontatták a Paracel-szigetek közelébe.

Ez az egyik legprovokatívabb lépés a Dél-kínai-tenger kőolajban, földgázban és halban gazdag, stratégiailag is fontos területén, amelynek részeit Kína, a Fülöp-szigetek és Vietnam is a sajátjának tekint. Az elmúlt időszakban a régióban több incidens is volt Vietnam és Kína, illetve a Fülöp-szigetek és Kína között.

Két, névtelenül nyilatkozó diplomata azt mondta, hogy Vietnam 29 hadihajót és őrhajót vezényelt az olajfúró platform közelébe, amikor nyilvánvalóvá váltak számára Kína szándékai. Egy kínai diplomata úgy vélekedett, hogy a vietnami haditengerészeti erők bevetése olyan erődemonstráció, amelynek célja elérni a kínai olajfúró torony visszarendelését.

Peking korábban bejelentette: nem engedi meg, hogy külföldi hajók 4,8 kilométernél közelebb jussanak az olajfúró platformhoz, amely szerinte a saját területén (vizein) tartózkodik.

Kína 1974-ben vonta ellenőrzése alá a Paracel-szigeteket, amelyekre Vietnam is igényt tart, akárcsak a szigeteket övező vizeket.