Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Visszarendelték a síita milíciákat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 12. 8:16

Az iraki kormány visszarendelte a frontvonalakról a hadsereggel együtt harcoló síita milíciákat, hogy az Iszlám Állam (IÁ) elleni hadműveletekhez megszerezze a terrorszervezet által uralt iraki területek szunnita lakosságának a támogatását is.

Bár a síita milíciák fontos szerepet játszanak a szélsőséges szunnita szervezet ellen folytatott észak-iraki harcokban, jelenlétük mégis rémülettel tölti el a térség számos lakosát. Sokan azzal vádolják a fegyvereseket, hogy büntetlenül rendeznek mészárlásokat és rabolnak el embereket, bár ezt a síita milíciák tagadják.
Szakértők szerint a helyi lakosság támogatásának megnyerése döntő fontosságú az Iszlám Állam legyőzéséhez, ez azonban nehéz feladat, amíg a rettegett síita fegyveresek is közvetlenül részt vesznek a harcokban.
Az iraki kormányhadsereg egyik tábornoka elmondta, azután rendelte vissza a frontvonalakról a síita milíciák tagjait, hogy felgyújtottak két házat egy szunnita településen. „Fegyelmezetlenek, könnyedén elvesztik a fejüket, és nem részesültek igazi katonai kiképzésben" – mondta a tábornok.

A hadsereg egyik másik tisztje szerint „a milíciák helytelen cselekedetei olyan üzenetet küldhetnek a szunnita lakosságnak, hogy a város felszabadítása után ők is célponttá válhatnak". Az őrnagy elmondta, hogy a síita fegyveresek visszavonása máris meghozta eredményét, azóta ugyanis sokat javult az együttműködés a helyiekkel. „Sokan telefonálnak, hogy megadják a terroristák és a robbanószerkezeteik rejtekhelyét" – közölte a neve elhallgatását kérő illetékes.
Irak az amerikai csapatok 2011-es kivonása óta legsúlyosabb válságát éli át.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatból kivált Iszlám Állam vezette szunnita csoportok megszállták az ország területének egyharmadát. Irakban és Szíria egyes keleti területein az iszlamisták kikiáltották a „kalifátust", és a saría, az iszlám törvénykezés általuk képviselt kíméletlen változatát kényszerítik a helyi lakosságra.