Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington: 786 civil áldozat a bombázásokban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. október 27. 20:06

Legalább 786 civil vesztette életét Szíriában és Irakban az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légicsapásaiban 2014 óta – közölte az Inherent Resolve fedőnevű, az Egyesült Államok vezette terrorellenes művelet vezérkara.

Hozzátették, 2014 szeptembere és 2017 szeptembere között 27 566 légicsapást hajtottak végre a két közel-keleti országban. Az Iszlám Állam terrorszervezet felszámolása érdekében 2014. augusztus 8-án indítottak nagyszabású műveletet az Egyesült Államok és nemzetközi koalíciós partnerei, a vezérkar tájékoztatása szerint a művelet megkezdése óta civilek „nem szándékos" megölésének 786 esetét erősítették meg.

Az amerikai hivatalos adatokkal szemben, nemzetközi szervezetek jóval nagyobb számokról számoltak be. A szíriai háborút nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) augusztusi adata alapján a nemzetközi koalíció beavatkozása óta Szíriában legkevesebb 2332 civil lakos vesztette életét, köztük 551 kiskorú és 398 nő. A konfliktusokat nyomon követő Airwars-csoport szerint pedig legkevesebb 5637 civil halt meg a szövetség légicsapásaiban.

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma ugyanakkor azzal érvel, hogy bár meglehetősen lassan dolgoznak, az illetékes hatóságok állítása szerint minden egyes, a polgári személyek halálára vonatkozó bejelentést megvizsgálnak. A koalíció pedig csak akkor ismeri el azt, hogy civileket ölt meg, ha a bejelentést bizonyíthatóan megerősítik.