Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Külszolgálat, egyéni beosztásokban

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. november 9. 14:19

Az Egyesített Balkáni Hadszíntérre, illetve Kongóba induló katonákat búcsúztattak november 9-én, szerdán Székesfehérváron, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon (MH ÖHP). Decembertől Koszovóban tizenegy, Bosznia-Hercegovinában huszonkét, Kongóban pedig egy katona kezdi meg külszolgálati feladatait.

Az Egyesített Balkáni Hadszíntér, illetve a Kongói Demokratikus Köztársaság biztonsági ágazatának reformja terén folytatott, európai uniós tanács- és segítségnyújtási misszió (EUSEC RD Congo) egyéni beosztásaiba induló állománytól Huszár János dandártábornok, az MH ÖHP szárazföldi haderőnem főnöke, parancsnokhelyettes köszönt el.

1595927129
A dandártábornok beszédében emlékeztetett arra, hogy napjainkra a békefenntartás az egész világon megváltoztatta a biztonság- és védelempolitikát, a haderő-átalakítást.

Kifejtette: hazánk elkötelezett támogatója a nyugat-balkáni országok euro-atlanti integrációjának és az ahhoz szükséges stabilitás megteremtésének.

Hozzátette: ezt az elkötelezettséget az is jelzi, hogy külszolgálatot végző katonáink jelentős része a NATO és az EU koszovói és bosznia-hercegovinai válságkezelő műveleteiben teljesít szolgálatot.

„A Balkánon a hatalmas erőfeszítéssel és áldozatok árán kikényszerített béke rendkívül törékeny. Éppen ezért számunkra nagyon fontosak a térségben folyó stabilizáló műveletek és az azokban való szerepvállalás. A honvédelem nemzeti ügy, a világ válsággócainak felszámolása, stabilitása pedig nemzeti érdek" – fogalmazott Huszár János.

Beszéde végén a parancsnokhelyettes felhívta a figyelmet arra, hogy a katonák önként vállalt küldetése „nem veszélytelen."

„Olyan országokban fognak dolgozni, amelyek a több évtizedes háborúk nyomait viselik, és amelyekben napjainkban is tapasztalható még a feszültség. Ezért munkájuk folyamatos összpontosítást, fegyelmet és pontos feladat-végrehajtást igényel. Arra kérem önöket, hogy a kiérkezésük után a lehető leghamarabb ismerkedjenek meg a helyi körülményekkel és alkalmazkodjanak azokhoz, annak érdekében, hogy feladataikat zökkenőmentesen tudják megoldani" – búcsúzott el a kiutazó állománytól a szárazföldi haderőnem főnöke.

1595927130

Fotó: A szerző felvételei