Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lakónegyedre lőtt a szíriai hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 12. 8:12

Harckocsikkal lőtte a szíriai hadsereg május 11-én, szerdán Homsz város egyik lakónegyedét – közölte egy emberjogi aktivista. Nadzsati Tajara szerint a Damaszkusztól 160 kilométerre északra fekvő város Báb-Amro negyedét harckocsilövedékek robbanásai rázkódtatják meg, és heves géppuskaropogás hallatszik onnan.

Homsz városában kedden kezdődtek a tüntetések a biztonsági erők erőszakos fellépése ellenére. A hadsereg vasárnap harckocsikkal hatolt be az iparváros ellenzéki kézen lévő negyedeibe. A katonai akcióban hárman meghaltak.

Egy másik, névtelenül nyilatkozó emberjogi aktivista arról számolt be, hogy a biztonsági erők kedd este tüzet nyitottak a tüntetőkre a dél-szíriai Jászem faluban, és megöltek három embert.

Emberi jogi csoportok szerint Szíriában több mint 750 embert öltek meg a Bassár el-Aszad elnök távozását követelő tüntetések kezdete, március közepe óta.

Az államfő egyik unokatestvére, Rámi Mahlúf dúsgazdag üzletember közben a The New York Times című amerikai lapnak nyilatkozva leszögezte, hogy családja „nem fog kapitulálni", és a végsőkig harcol. „Itt maradunk. Ez a végsőkig folyó harc. (…) Tudniuk kell (a tüntetőknek), hogy ha szenvedünk, akkor nem csak mi fogunk szenvedni" – mondta.

Címkékharckocsijog