Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Láthatatlan Vaskupola

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. június 14. 11:25

A világ első, éles helyzetben is bevált, kis hatótávolságú rakéták ellen optimalizált, saját fejlesztésű és gyártású rakétavédelmi rendszere egy éve áll hadrendben, Izraelben.

1595937344
Izraelt a különböző arab terrorszervezetek változó hevességgel, de folyamatosan támadják föld-föld rakétáikkal. A közel-keleti ország területén rendre csapódnak be a házilag készített vagy Egyiptomon, Szírián keresztül a Gázai-övezetbe, illetve Libanonba csempészett, nem irányított rakéták. A hagyományos repesz-romboló robbanófejekkel gyakran nem is a katonai alakulatokat, objektumokat, hanem a civil településeket, a polgári lakosságot veszik célba. A támadások változó intenzitására jellemző, hogy van, amikor hetekig hallgatnak a fegyverek, de például 2006-ban, az úgynevezett második libanoni háború idején, a Hezbollah terroristái egy hónap alatt mintegy 4000 rakétát indítottak Izrael területe felé.

Nulláról kezdve

Izrael a biztonsága érdekében jelentős erőfeszítéseket kívánt tenni, ám a 2000-es évek elején létező, a rakétatámadások elleni védelmet szolgáló rendszereket nem e közel-keleti ország méretére és védelmi feladataira tervezték meg. A meglévő rendszerek (mint például a második Öböl-háború idején alkalmazott Patriot harmadik generációs változata, a PAC–3) nem feleltek meg a katonai védelmi követelményeknek. A nagy számban indított, kisméretű, rövid hatótávolságú, pontatlan Kasszam, Grad, valamint a szovjet-orosz BM–21-es rakéta-sorozatvetőkben használt 122 milliméteres föld-föld rakéták ellen ugyanis új, kisebb méretű elfogó rakétákra, nagyon gyors felderítő és irányító rendszerre volt szükség.

Az írást teljes terjedelmében a Magyar Honvéd magazin június 15-én, pénteken megjelenő számában olvashatják el!