Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Láttatok valamit? Nem? Akkor a felderítők jól végezték gyakorlatukat!”

Szöveg: MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred | Fotó: az alakulat felvételei |  2024. október 10. 13:33

Az előző évekhez hasonlóan az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred katonái felsorakoztak a Bakonykúti Kiképzőbázison, ahol a táborparancs ismertetésével, kezdetét vette a „Bornemissza Fokos 2024”, a „Rejtett Portya 2024” és „Strong Will 2024” nemzetközi gyakorlatsorozat.

202410_Bakonykuti_gyakorlatok_MH_BGFE_ (1)

Az elmúlt időszak haderőfejlesztéseinek eredménye, hogy a felderítő katonák az ezred valamennyi képességét az MH Klapka György 1. Páncélosdandár, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár, az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred, az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred, a német 8. Felderítő Zászlóalj alegységeivel és a szlovák 65. Felderítő Zászlóalj megfigyelőivel megerősítve sikeresen alkalmazták a komplex feladatvégrehajtás során.

A német felderítő erőkkel a közös kötelék-kiképzés már idén júliusban megkezdődött a Németországban végrehajtott Golden Serve 2024 gyakorlat során. A külföldi gyakorlaton történő szerepvállalás jó alapot szolgáltatott a nemzetközi együttműködés továbbfejlesztéséhez, amely lehetőséget biztosított a felderítő képességek demonstrálására és egymás felderítő eljárásrendjének megismerésére.

202410_Bakonykuti_gyakorlatok_MH_BGFE_ (2)

A gyakorlatot a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar katonai felsővezető szakirányú továbbképzési szakon résztvevő, illetve az érintett alakulatok parancsnoki és felderítő állománya is megtekintette.

A kiképzési események során a fő hangsúly a művelet tervezésére és vezetésére irányult, melynek során kiemelten fontos volt az alegységek önállóságának fejlesztése.