Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ifjú huszárok Hódmezővásárhelyen

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Pintér Ákos |  2024. október 10. 12:41

„Bölcs embernek ló való, mert lóvá tesz az ember és emberré a ló” – ezzel a Jókai Mórtól kölcsönzött gondolattal köszöntötte az Ifjú Huszár Program bemutató órájának résztvevőit dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára. Az október 9-i foglalkozáson a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium hódmezővásárhelyi növendékei meséltek első huszár élményeikről.

20241009_Hódmezővásárhely - Ifjú huszár bemutató_PAKO_-3

„A magyar lovas nemzet, tartja a mondás. Ennek szimbólumaként 2020-ban újraéledt a legrégebbi magyar lovas reguláris ezred, az eredetileg 1688-ban alapított gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály. Valódi műveleti értékkel bíró, NATO-kompatibilis felderítő alakulatról van szó, aminek egy modern harcjárművekkel felszerelt osztály is a része lesz. Így vállaljuk az ezeréves tradíciót” – fogalmazott a helyettes államtitkár az Ifjú Huszár Program bemutatónapján. „Hódmezővásárhely jelentős helyszín volt a huszárok életében, hiszen 1885 szeptemberétől szinte folyamatosan a helyőrségben állomásozott egy huszárszázad, a város pedig máig híres lótenyésztésről. A huszárosztály parancsnoki hátasa is itt látta meg a napvilágot és nevelkedett” – mutatott rá Varga Ferenc ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály parancsnoka.

A hagyomány továbbvitele jegyében az idei tanévtől az Ifjú Huszár elnevezésű programra jelentkezhetnek a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium Hódmezővásárhelyi Honvéd Középiskola és Kollégiumának 14-18 év közötti kadétjai. Az önkéntesen választható, szakkör jellegű képzés célja a lovas oktatás és huszár hagyományőrzés kialakítása, aminek sikeréről az első órákról elégedetten távozó diákok tanúskodnak. „Gyerekkorom óta jártam lovagolni, aztán a sokasodó iskolai elfoglaltságok miatt nem tudtam tovább időt szakítani rá. Leírhatatlanul boldog lettem, amikor megtudtam, hogy lehet jelentkezni az Ifjú Huszár Programra, és ismét lóra ülhetek” – újságolta Szilágyi Barbara Laura 11. osztályos kadét.

A tanterv néhány alapvető kompetenciára támaszkodik: a hallgatók a nemzeti hagyományaink alapjai mellett elsajátítják a lovas és lovaglási ismereteket, megismerik a lószerszámokat és a huszár- és csapathagyományokat. Kezdők és haladók ugyanolyan izgatottan várták a foglalkozásokat, néhány órát követően a nyílt napon már biztos tartással ültek a lovakon.

20241009_Hódmezővásárhely - Ifjú huszár bemutató_PAKO_-8

„Teljesen kezdő lovagló vagyok, de nagyon szerettem volna elsajátítani ezt a sportot. Már csak azért is, mert nem mindenkinek adódik hasonló lehetősége, hogy hetente járjon lovardába” – mondta Győrffy Gábor 11. évfolyamos kadét.

A diákok megmutatták vendégeiknek a lovaglás és lóápolás terén eddig szerzett ismereteiket, míg a nyílt óra másik állomásán a Hódmezővásárhelyi Hagyományőrző Pálffy Huszár Egyesület tartott bemutatót. Felbukkantak a monarchiában szolgáló huszárok egykori eszközei, köztük különböző díszítésű kardok és a Vadnyugat legendás Coltjaival azonos értékű forgótáras pisztolyok, az óra végén pedig kiderült, hogy miért nem sarkantyúban mentek udvarolni a ’48-as huszárok. Az Ifjú Huszár Programban együttműködik az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztálya, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum és az SZTE Tangazdasági Kft. is.