Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Élen járunk a különleges műveleti légi képességek kialakításában

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Füzes Judith |  2024. október 10. 12:19

Nagyszabású átfogó gyakorlatot hajtott végre nemzetközi részvétellel a Különleges Műveleti Légi Osztag a Zala vármegyei Sármelléken található Hévíz-Balaton Repülőtéren. Simon Péter ezredes, az MH Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság megbízott parancsnoka és Könczöl Ferenc ezredes, a légierő megbízott parancsnoka a helyszínen ellenőrizte a külföldi partnerekkel folytatott közös kiképzési rendezvény körülményeiről.

Mit keresnek a különleges erők egy civil repülőtéren? Megnyugtató a válasz: gyakorlatot hajtanak végre. Ennek célja alapvetően a magyar vezetésű Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság kötelékébe tartozó műveleti részképesség helyzetének felmérése a NATO vonatkozó szabályozási irányelvei alapján.

„A műveleteket – legfőképpen a különleges erők műveleteit – szinte soha nem a laktanyák környékén vívjuk, hanem kitelepült viszonyok között, ezért nagyon fontos, hogy gyakoroljunk nem-katonai infrastruktúrára települni. Ilyenkor a légi mozgékonyságunkat biztosító helikopteres csapatot, a Különleges Légi Műveleti Osztagot a vezetésünk alá vonva, közösen, tehát összhaderőnemi kötelékben hajtjuk végre a különleges erőkre jellemző komplex feladatainkat ” – részletezte a helyszínen Simon Péter ezredes, az MH Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság megbízott parancsnoka, aki úgy tartja: a Magyar Honvédség elmúlt időszakban beérkezett, csúcstechnológiás helikoptereit olyan pilóták vezetik, akiket a különleges erők magas igényei alapján készítettek fel.

„Teljes magabiztossággal ki tudom jelenteni: a Magyar Honvédség legjobb helikopterpilótáit kaptuk meg a hazai légierőtől. Ezek a fiúk-lányok speciálisan felszereltek, kiképzettek és ami mindennél fontosabb, rendkívüli motivációval rendelkeznek” – tette hozzá.

v20241008_Nemz. Kül. Légiműv. Osztag értékelés_Sármellék_FJ (17)

A gyakorlat, majd az azt követő (előzetes) értékelés a Brave Warrior 24-EU többnemzeti hadgyakorlat részeként, több helyszínen, több mint háromszázötven speciálisan kiképzett egyenruhással valósult meg. A Magyar Honvédség részéről több parancsnokság és katonai alakulat is szerepet vállalt benne, köztük az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár és az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred, miközben a Bolgár Légierő és Bulgária hadseregének különleges műveleti alegységei, a Szlovák Légierő és a Többnemzeti Különleges Légiprogram oktatóközpontjának látogatói is képviseltették magukat. „Nem kihívásmentes, de nagyon hasznos a különböző légiosztagok együttműködése az ilyen közös gyakorlatozási lehetőségeken” – ismertette dr. Bali Tamás dandártábornok.

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnoka rámutatott: a magyarok élen járnak a különleges műveleti légi képességek kialakításában, a magyar gépek személyi állománya messze lekörözi a közép-kelet-európai régió légi műveleti pilótáinak felkészültségét. „Mindent tudunk teljesíteni, amit a feladatrendszerünk szerint teljesíteni kell” – húzta alá. Az a legfontosabb, hogy a forgószárnyas fegyvernem kitelepült körülmények között tudjon hatékonyan dolgozni, de ennek a képességnek a biztosításához számos összetevőt kell ellenőrizni – tette hozzá a dandárparancsnok, aki szólt arról: a gyakorlatba bevont állomány komplex, összhaderőnemi együttműködést igénylő feladatot hajtott végre a különleges műveletek teljes spektrumában, ezért több NATO-szinten ismert képesség támogatta az egyes mozzanatokat. „Nagyon pontosan behatárolható, hogy milyen képességekkel rendelkezünk és hol rendelkezünk hiányossággal, de bármikor képesek vagyunk a működésre kitelepült körülmények mellett” – szögezte le.

v20241008_Nemz. Kül. Légiműv. Osztag értékelés_Sármellék_FJ (12)

A gyakorlatban az MH Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred mintegy ötven tartalékos katonával képviseltette magát. Árvai András tartalékos alezredes, az MH Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred Biztosító Alegység, Különleges Műveleti Osztag parancsnoka ismertette: a tartalékosok nagyon fiatal és lelkes csapatot alkotnak. Ők biztosították a bázis erőit, de a bázisvédelem mellett a helikopterek biztosításában is kivették részüket. „A tartalékosok rendkívül jól motiváltak és példásan jól felkészültek; hideg és esős viszontagságok mellett is megállták a helyüket, miközben katonai sátorban, hálózsákban alszanak, ami szintén nem kényelemnövelő faktor” – közölte.

Hozzátette: a Nemzetközi Különleges Műveleti Légi Osztag parancsnoka támogatásáról biztosította a tartalékosokat, a különlegesekkel való együttműködésüket hasznosnak ítélte. „A tartalékosok nagyon szeretik ezeket a feladatokat, többen jelentkeztek, mint ahány embert ki tudtunk hozni. Ez a képességellenőrzés is arról tesz bizonyosságot, hogy egyre többen szeretnének csatlakozni az aktív katonai élethez” – summázta.

Gyümölcsöző bolgár-magyar kapcsolatok

Regionális együttműködés van Magyarország és Bulgária légiereje között, a bolgár hajózók ennek keretében vettek részt a Többnemzeti Különleges Légiműveleti Osztag képességének ellenőrzésén. Pejo Doncsev bolgár ezredes, a Bolgár Légierő parancsnokhelyettese nem először dolgozik együtt a magyar légierő katonáival, akikkel korábban horvátországi és szolnoki helyszíneken is közösen hajtott végre feladatokat.

„Minket nem csak a Bolgár Légierő pilótái kísértek el, hanem a Katonai Orvosi Akadémia orvosi csapata, de a Közös Különleges Műveleti Parancsnokság tervezői is velünk vannak. A gyakorlatban különböző típusú légijárművek vesznek részt: mi a büszkeségünkkel, a C-27J Spartannal érkeztünk” – ismertette. Mint elmondta: a közös gyakorlat lehetőséget teremt a másik haderő szakmai tapasztalatainak megismerésére, a bizalom és az interoperabilitás széleskörű kiépítésére.