Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Le akarták lőni David Cameron helikopterét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 11. 6:34

David Cameron váratlanul megváltoztatta afganisztáni látogatásának útvonalát, mert a hadsereg lehallgatott egy telefonbeszélgetést, amely arra utalt, hogy a felkelők a brit miniszterelnököt szállító helikopter lelövésére készültek – jelentette be a kormányfő egyik segédje.

Cameron felkeresett egy mezőgazdasági iskolát Hilmand tartományban és arra készült, hogy ellátogasson a sahzadi katonai bázisra, amikor Richard Felton dandártábornok, a brit erők parancsnoka megváltoztatta a kormányfői programot.

A segéd elmondta, hogy az elfogott kommunikáció szerint a helikoptert a leszállás tervezett helyének közelében akarták lelőni. A bázis parancsnoka túlságosan kockázatosnak ítélte meg a látogatást.

A miniszterelnököt szállító Chinook helikopter ezért a levegőben irányt változtatott és végül a tartományi székhelyen, Laskargáhban landolt, ahol Cameron hússütésen vett részt a brit katonákkal.

A segéd szerint Cameron nem szerette volna, hogy az incidens kihangsúlyozza, milyen súlyos a biztonsági helyzet Hilmand tartományban, a britek fő hadműveleti területén a kilenc éve tartó afganisztáni háborúban.