Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lecsapott a NATO – Kadhafi harckocsijai bánták

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 10. 10:21

NATO-vadászgépek megsemmisítették Líbiában a Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőhöz hű haderő több harckocsiját és fegyverraktárát – jelentette be április 9-én, szombaton este Nápolyban az észak-afrikai országban zajló hadműveletek parancsnoka.

Charles Bouchard kanadai tábornok tájékoztatása szerint „egy sor"" – egyes hírek szerint 17 – harckocsit lőttek ki, közülük többet a nyugati országrészben, az ostromlott Miszrátában.

A NATO bő egy hete vette át a líbiai hadműveletek irányítását; a katonai szervezet azóta most számolt be először részletesebben hadszíntéri sikerekről. A közlés szerint „minimális" emberélet kioltása árán semmisítették meg a harckocsikat és a fegyverraktárakat.

Kadhafi a hírek szerint továbbra is emberi pajzsként használja a civil lakosságot; lakóházak és mecsetek mellé telepíti a NATO-gépek elsődleges célpontjának számító nehézfegyvereket.

A Kadhafi ellen harcoló felkelők az utóbbi napokban bírálták a NATO-t, amiért nem mér keményebb csapásokat a líbiai vezető haderejére.

Közben szombaton folytatódtak a harcok Adzsdábíjánál. Ha a Kadhafihoz hű erőknek sikerülne elfoglalniuk a várost, onnan kiindulva támadást indíthatnának a felkelők fellegvára, az onnan 160 kilométernyire északra fekvő Bengázi ellen.