Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztonságpolitikai szakértők a Béketámogató Kiképző Központban

Szöveg: Hársfalvi József mérnök őrnagy |  2011. április 10. 11:25

A jelenleg is zajló afganisztáni missziós felkészítés részeként két neves biztonságpolitikai szakértő tartott előadást április 6-án Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban (BTKK). Dr. Tálas Péter, valamint dr. Szenes Zoltán a BTKK megbízott parancsnokának, Drót László alezredes meghívását elfogadva érkezett a Tisza-parti városba.

Dr. Tálas Péter történész, politológus, a politikatudományok kandidátusa, biztonságpolitikai szakértő, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet (SVKI) igazgatója, valamint dr. Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredes, a Magyar Honvédség korábbi vezérkarfőnöke, a ZMNE Biztonság- és Védelempolitikai Tanszék tanszékvezetője az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők műveleteiben résztvevő, MH Nemzeti Támogató Elem, és az MH Tartományi Újjáépítési Csoport tizenegyedik váltásának (PRT-11.) kulcsbeosztású állományának tartott előadást.

A beszélgetés célja az volt, hogy a misszióra készülők naprakész információkat kapjanak az afganisztáni hadszíntér aktuális katonapolitikai kérdéseiről. Az interaktív eszmecserén részt vett az AMET-4 Mentor Team felkészítésen részt vevő állománya is.

Tálas Péter előadásában szó esett a segélyezés és fejlesztés problémáiról, míg Szenes Zoltán előadását a NATO és az EU új afganisztáni stratégiája köré építette.

Fotó: A szerző felvételei