Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lecsaptak a pakisztáni biztonsági erők

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. szeptember 15. 9:44

A pakisztáni biztonsági erők megöltek 32 embert, köztük 3 nőt az ország északnyugati részén, amikor lecsaptak feltételezett iszlám szélsőségesek búvóhelyeire – közölte hétfőn egy kormánytisztviselő.

A pakisztáni hadsereg az elmúlt hetekben nagyszabású hadműveletet indított az Afganisztánnal határos Badzsaur körzetben, és az összecsapásoknak a hírek szerint több száz halálos áldozata van.

Az Amerikai Egyesült Államok szerint ebben a térségben bujkál elsőszámú közellensége, Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetője.

Megfigyelők úgy vélik, hogy a pakisztáni katonai műveletek Badzsaurban arra is irányulnak, hogy enyhítsenek a Pakisztán és a vele szövetséges USA közötti feszültségen, amely amiatt alakult ki, hogy Washington Iszlámábád szemére veti: nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy kiűzzék a szélsőségeseket a térségből, így emiatt az amerikai haderő olykor saját szakállára cselekedve mér csapásokat az iszlamistákra.

Ikbal Kattak, egy magas rangú pakisztáni kormányilletékes a vasárnapi rajtaütésekről elmondta, hogy a katonák főként milicistákat öltek meg, de az áldozatok között három nő is van. Kattak közölte azt is, hogy harci helikoptereket, repülőgépeket és nehéztüzérséget is bevetettek a körzet különböző részein.

A pakisztáni kormány a múlt hónapban közölte, hogy a ramadán idejére szünetelteti a hadműveleteket, de visszavág, ha a lázadók támadást indítanak a hadsereg alakulatai ellen.