Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Legendás hadimúltunk emlékei

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Kormány Gábor |  2023. május 9. 18:38

Terepelemzés, csata- és hadszíntérkutatás, roncskutatás és hadisírkutatás, valamint katonai objektumok vizsgálata: a fentiek mind a hadtörténeti régészek feladatai közé tartoznak.

Többek között a fenti részterületekről is bővebb képet kaphatnak az érdeklődők azon a kétnapos szakmai konferencián, amelyet a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) és a székesfehérvári Szent István Király Múzeum (SZIKM) szervez május 25-26-án, Budapesten és Székesfehérváron. A „Háború, régészet és kulturális örökségvédelem” című konferenciasorozat VI. ülésével kapcsolatban megtartott sajtótájékoztatón Vargha Tamás parlamenti államtitkár, honvédelmi miniszterhelyettes úgy fogalmazott: miközben „high-tech, modern eszközökkel felszerelt, hazája iránt elkötelezett, elszánt katonákból álló hadsereget építünk, nem feledkezhetünk meg múltunkról, gyökereinkről, a múlt katonáinak áldozatvállalásáról. Ez ad nekünk a jelenben biztos alapot.”

Elhangzott, hogy a hadtörténeti régészet az archeológia klasszikus korszakhatárán átnyúló, dinamikusan fejlődő tudományterület. A hadtörténeti régészek feladatai közé tartozik a terepelemzés, csata- és hadszíntérkutatás, roncskutatás és hadisírkutatás, valamint katonai objektumok vizsgálata is. Hazánkban 2013-ban alakultak ki az intézményi keretek; ekkor alakult meg a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban a Hadirégészeti Gyűjtemény, majd 2022-ben a Hadirégészeti Részleg.

20230509_KG_szekesfehervar_him_sajtotajekoztato_006

Dr. Töll László ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka elmondta, hogy a hadirégészet a hadtörténelem egy újkeletű segédtudománya, ami nagyon népszerű a tudósok körében, mivel rengeteg új aspektussal szolgál. Hozzátette, hogy a hadirégészet speciális ismereteket igényel, éppen ezért nagy érdeklődés övezi a hatodik alkalommal megrendezendő konferenciát rendezik meg. A konferencia első napjának Székesfehérvár ad otthont, a második napon pedig a budapesti Bálnában tartják az előadásokat.

Dr. Belényesy Károly, a SZIKM szakmai igazgatója kiemelte: a tudományterület szaktekintélyei előadásain alapuló konferencia „nem a háború dicsőítéséről szól, hanem annak tanulmányozásáról.”

A konferenciához részben kapcsolódva, „Hadi múltunk kincsestára” – Válogatás a Hadtörténeti Múzeum értékeiből címmel időszaki kiállítás is nyílik augusztus 15-én a Szent István Király Múzeumban. A tárlaton igazán különleges, gazdag, látványos anyagot ismerhetnek meg az érdeklődők. A mintegy százötven műtárgy között lesz olyan is, amelyet még soha, vagy csak igen jeles alkalmakon láthatott a nagyközönség.