Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légi felderítési gyakorlaton a béke leendő követei

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2022. október 20. 14:45

Befejező hetéhez érkezett az MH Béketámogató Kiképző Központ által szervezett 41. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam. Október 18-án délelőtt a hallgatók az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis közreműködésével légi felderítési gyakorlatot hajtottak végre. A foglalkozás célja az volt, hogy az ENSZ fegyvertelen katonai megfigyelői a szabályoknak megfelelő módon, alacsony magasságon információt gyűjtsenek a műveleti területről.

DSC_0014

A megfigyelő csoportok a felszállást követően – a beállított szituáció alapján – a szolnoki repülőmúzeumban álló repülőeszközöket szemrevételezték a levegőből, később Tiszapüspöki felett a képzeletbeli „árvíz” utáni helyzetet és az esetleges károkat elemezték. Besenyszög felé véve az irányt információt gyűjtöttek egy „előre bejelentett tüntetésen résztvevő tömeg” méretéről, útvonaláról, valamint jelentést kellett tenniük az ott folyó fiktív eseményekről. Ezt követően Jászladány térségében egy katonai csapatmozgást figyeltek meg, és jelenteniük kellett annak útvonalát, valamint a csapat létszámát és felszerelését. Újszász fölött elrepülve a település észak-nyugati részén lévő vasúti elágazás állapotát mérték fel a hallgatók, végül Szolnok északi részén, a Zagyva fölött húzódó Malomszögi-híd állapotfelmérését hajtották végre a magasból.

DSC_0006

A képzés tíz nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött október 3-án, Szolnokon. A háromhetes tanfolyam tizenkilenc résztvevője közül tizenöten külföldről érkeztek: Algéria, Azerbajdzsán, Bulgária, Egyiptom, Grúzia, Lettország, Lengyelország, Pakisztán, valamint Szlovákia delegált hallgatót, míg a magyar felkészülőket tekintve három katona és egy kormánytisztviselő vesz részt a tanfolyamon. Az elméleti és gyakorlati oktatást a Bosznia-Hercegovinából, Görögországból, Németországból, Lengyelországból, Svájcból és Szerbiából érkezett instruktorok mellett négy magyar, aktív állományú, valamint önkéntes műveleti tartalékos, számos missziót megjárt főtiszt és tiszt segíti.

DSC_0008

A felkészülők egy kétnapos zárógyakorlat során adnak számot a megszerzett tudásukról, majd október 21-én azok, akik sikeresen elvégzik a tanfolyamot, átvehetik az oklevelet. A résztvevők ezáltal jogosultak lesznek arra, hogy az ENSZ, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek által vezetett katonai megfigyelői missziókban, vagy más béketámogató művelet keretében külföldi szolgálatot teljesítsenek.

Kapcsolódó cikkek
IMOC_index

Békés járőrök

2022. október 14. 14:55