Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légicsapások: Petraeus tábornok új rendelkezései

2010. augusztus 5. 14:28

Új irányelveket adott ki szerdán az afganisztáni nemzetközi erők parancsnoka a légicsapások alkalmazásáról annak érdekében, hogy miközben megkímélik a civil lakosságot, megfelelő védelmet nyújtsanak a katonáknak is. David Petraeus tábornok a kinevezésekor megígérte, hogy az elmúlt hónapok rekord veszteségei miatt felülvizsgálja a bevetési szabályokat.

Az augusztus 1-jétől érvényben lévő új direktívák nagy részét titkosították, de azt tudni, hogy veszély esetén a szövetséges katonák most már akkor is kérhetik a légierő vagy nehéz fegyverek támogatását, ha nem zárható ki, hogy a közelben civilek vannak.

Az eddig érvényes, Stanley McChrystal korábbi főparancsnok által elrendelt szabályok arra szolgáltak, hogy csökkentsék a lakosságnak okozott veszteségeket. A tábornok azzal indokolta őket, hogy a kereszttűzben megölt minden egyes civil halála miatt családtagok sokasága fordul a NATO ellen, és kap ösztönzést a csatlakozásra a tálibokhoz. A polgári veszteségek csökkentek, a katonaiak viszont megnövekedtek.

Petraeus külön kihangsúlyozta, hogy az ő engedélye nélkül a hadszíntéri parancsnokok nem korlátozhatják tovább az útmutatóban megfogalmazottakat. A felfogások téves különbözőségét okozó kérdéseket tisztázták – írta.

Most már teljesen világosan vannak megfogalmazva a követelmények, amelyek megteremtik az egyensúlyt az önvédelem joga és a nép megóvása között – tette hozzá Josef Blotz NATO-szóvivő.

Petraeus és a szóvivő szavai arra utalnak, hogy korábban alacsonyabb rangú parancsnokok “félreértették" McChrystal utasításait, és túlzottan “visszafogták magukat" az erő alkalmazásában a jelenlegi hadvezetés szerint.

Az új főparancsnok, aki korábban Irakban szolgált, az afganisztáni körülményekhez igazította az ott szerzett tapasztalatait, és ezeket is bevette az új irányelvek közé.