Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hétvégén Repülőnap!

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. augusztus 5. 14:01

Augusztus 7-8-án, Kecskeméten tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Közép-Európa legnagyobb repülő bemutatóján idén is sok tízezer érdeklődőre számítanak a szervezők.

Magyarországon 1990 óta rendezik meg a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatót, a rendezvénynek 1997 óta Kecskemét ad otthont: a Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis nyolcadik alkalommal lesz házigazdája a rendezvénynek. Mivel 2009-ben a gazdasági válság következtében többek között ez a rendezvény is elmaradt, idén kiemelt várakozás előzi meg a Repülőnapot, melynek külön apropót ad, hogy ebben az évben száz éves a magyar katonai repülés, illetve a magyar géprepülés, de 30 éve került sor az első magyar űrrepülésre is. Szintén Kecskeméten ünnepli ötvenedik születésnapját a világhírű olasz Frecce Tricolori kötelék is, akik visszatérő vendégekként érkeznek majd hazánkba. Ugyanakkor – természetesen – nem ők lesznek az egyetlen külföldi meghívottak, hiszen 22 ország képviseletében érkeznek majd résztvevők: itt lesz a Török Csillagok, a horvát Vihar Szárnyai, de bemutatkozik a svájci Patrouille Suisse, a Breitling Team és a lengyel Iskra kötelék is. Ausztria, Belgium, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Németország, Románia, Svájc, Spanyolország, Szerbia, Törökország, az Egyesült Államok, Ukrajna, Izrael, és természetesen a házigazda Magyarország kiválóságai is mindent megtesznek majd a nézők szórakoztatására. A Repülőnapon ennek köszönhetően olyan különlegességeket láthatnak majd az érdeklődők, mint a Szu-27-es, a Eurofighter, a Rafale, az F-16-os, F/A-18-as, F-15-ös és JAS-39-es Gripen típusú harci gépek, vagy épp a Boeing C-17-es szállító repülőgép.

1595905544
 

A programban összesen 26 repülőbemutató szerepel, de a hétvégén természetesen nemcsak azoknak érdemes Kecskemétre látogatniuk, akik a látványos légi attrakciókra kíváncsiak, hiszen az eseményen idén is bemutatkozik a teljes Magyar Honvédség. A haditechnikai bemutató keretében a szárazföldi és a légierő alakulatainak teljes technikai eszköztárát megtekinthetik az érdeklődők. Ugyanígy a „főszereplők", a repülőgépek is megcsodálhatók lesznek testközelből. A Magyar Honvédség díszelgőinek látványos show-ja mellett katonai közelharc és békefenntartói bemutató is szerepel a programban. A szárazföldi technikai bemutatók újfajta rendszerben kerülnek bemutatásra, így a látogatóknak mindkét napon olyan látványosságokban lehet részük, amilyenekre még nem volt példa a magyar Repülőnapokon. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum is különböző katonai kiállításokkal készül a rendezvényre.

A Repülőnap jegyárai 2005 óta változatlanok, így a felnőtt jegy idén is 3500, a gyermekjegy pedig 1500 forintba kerül. A rendezvényre a Kunság Volán, a MÁV és a Volán pályaudvarok külön díjszabású járatai is utasokat szállítanak. A szervezők kérik a lakosságot, hogy ha lehet, használják a tömegközlekedést a Repülőnap idején. Ennek támogatásául egy élményvonat indítanak, amely augusztus 7-én reggel 8 órakor a Nyugati Pályaudvarról indul Kecskemétre. A Farkas Bertalan Expressz – Farkas Bertalan űrhajóssal – az ország első guruló kiállítása is. Az út során az űrhajós előadást tart majd a repülés történetéről. Akik esetleg nem tudnak eljutni Kecskemétre, azok interneten keresztül követhetik majd az eseményeket.

A programról, a helyszín pontos megközelítéséről és minden egyéb lényeges információról itt olvashatnak bővebben.

1595905544
1595905544

 Fotó: archív