Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légvédelmi rakéta fegyvernemi konferenciát tartottak Győrben

Szöveg: Sályi Gergő hadnagy és Miklós Máté főtörzsőrmester | Fotó: a szerzők felvételei |  2021. december 4. 7:04

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred immár harmadik alkalommal szervezett légvédelmi rakéta fegyvernemi konferenciát december 2-án, Győrben. Az alakulat fegyvernemi napjához kapcsolódóan megtartott rendezvény célja a fegyvernemet érintő aktuális trendek tanulmányozása, a haderőfejlesztési program keretében megvalósuló és az ezredet érintő fejlesztések bemutatása, valamint a légvédelmi rakétakultúra aktuális kérdéseinek a megvitatása volt.

Győr_konferencia (14)

A Pálffy Miklós laktanyában tartott eseményen Könczöl Ferenc ezredes, mint házigazda köszöntötte a megjelenteket. Az alakulat parancsnoka a rendezvény kezdeményezőjeként megfogalmazott nyitó gondolataiban a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program megvalósult és folyamatban lévő lépéseiről, a külső fenyegetettségben bekövetkezett változások és a pilótanélküli repülőeszközök rohamos fejlődésről beszélt.

„A közelmúlt fegyveres konfliktusai a légtérből érkező fenyegetések jellegének radikális elmozdulását jelezték a viszonylag könnyen felderíthető és megsemmisítő tűz alá vonható hagyományos, merev- és forgószárnyas légi támadóeszközök felől a cirkálórakéták, tüzérségi lövedékek és rakéták, valamint a kisméretű pilóta nélküli légi rendszerek, drónok alkalmazásának irányába. A fegyvernem előtt álló rövid-, közép- és hosszútávú képességfejlesztési ambíciók természetesen figyelembe veszik ezeket a tendenciákat és ezen fenyegetések elhárítására képes eszközök rendszeresítése várható a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program égisze alatt” - mondta.

Győr_konferencia (12)

A szimpóziumon az ezred katonái által tartott előadások mellett vendég előadók prezentációit is meghallgathatták a megjelentek. Az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ képviseletében dr. Vörös Zoltán alezredes az Izrael területét védelmező „Vaskupola” rendszert célinformációval ellátó háromdimenziós radarrendszerről tartott előadást. Az MH Transzformációs Parancsnokság Honvéd Tudományos Kutatóintézettől érkező dr. Kiss Roland főhadnagy Oroszország A2/AD (Anti-Access Area Denial - hozzáférést gátló/területmegtagadó) stratégiájáról, képességéről és eszközrendszerének főbb elemeiről számolt be, míg prof. dr. Krajnc Zoltán ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos dékánhelyettese, egyetemi docens a tisztképzés múltját, jelenét és átalakításának lehetőségeit mutatta be.

A szervező alakulat képviseletében tartott előadást Szigeti Zsolt őrnagy, a Légvédelmi Rakéta Műveleti Központ parancsnokhelyettese, aki a SAMOC (Surface-to-Air Missile Operations Centre) képességeit és lehetőségeit ismertette. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében, a jövőben az ezredhez érkező NASAMS (National Advanced Surface to Air Missile System) légvédelmi rakétarendszert pedig Nagy Sándor őrnagy, az 1. Légvédelmi Rakétaosztály parancsnokhelyettese mutatta be.

Győr_konferencia (8)

A délutáni előadásokon a pilóta nélküli légi járműveké volt a főszerep. dr. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense a 2020-as hegyi-karabahi háborúban alkalmazott drónok szerepéről tartott előadást, míg Csák Attila őrnagy, az MH Modernizációs Intézet főtisztje, a hazai UAV (Unmanned Aerial Vehicle) fejlesztés irányait és a légvédelmi rakéta fegyvernem kiképzését segítő eszközöket ismertette a meghívottakkal.

A lassan hagyománnyá váló rendezvényen - az ezred főnökségeinek és alegységeinek vezetői mellett - a Magyar Honvédség Parancsnokságának és a légierő haderőnem társszervezeteinek képviselői, egykori légvédelmi rakétás parancsnokok és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem delegáltjai is részt vettek. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke is.

A konferencia zárásaként Könczöl Ferenc ezredes megköszönte az előadóknak a színvonalas prezentációkat és a vendégeknek, hogy elfogadták a meghívást.