Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Legyetek büszkék magatokra!

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. január 7. 16:26

Kötetlen fórumbeszélgetésen kérte ki a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium növendékeinek véleményét dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy január 7-én, pénteken, Debrecenben. A Magyar Honvédség parancsnoka elmondta: az a cél, hogy a diákok tanulmányaik mellett jól is érezzék magukat, és büszkék legyenek arra, hogy honvéd kadétok.

MHPK_es_KOB_ur_latogatasa_Debrecenben_20220107_19 copy

A Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium sportcsarnokában megtartott beszélgetésen dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy és Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos arról kérdezték a diákokat, hogy miért szeretnek a debreceni tanintézménybe járni, illetve, hogy véleményük szerint mitől lehetne még jobb, másabb a honvéd kadétok oktatása. A fiatalok személyes motivációjukról, terveikről beszéltek és érdeklődtek a honvéd tisztjelöltek megváltozott jogállásáról is.

A Magyar Honvédség parancsnoka szólt a diákokat megillető kedvezményekről, egyúttal azokról a kötelezettségekről is, amelyek együtt járnak a honvéd kadét jogviszonnyal. „Legyetek büszkék arra, hogy Kratochvilosként a legjobbak közé tartoztok, mi büszkék vagyunk rátok!” - mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy.

MHPK_es_KOB_ur_latogatasa_Debrecenben_20220107_20 copy

Maróth Gáspár úgy fogalmazott: a cél az, hogy a családtagokon kívül az utca emberei is büszkeséggel, elismeréssel tekintsenek azokra a fiatalokra, akik valamelyik honvédelmi ismereteket oktató tanintézményben tanulnak, ezzel mások számára is vonzóvá és érdekessé téve a katonai tanulmányokat. A kormánybiztos hozzátette: ahhoz, hogy a honvéd kadétok különleges megbecsültségnek örvendhessenek, a növendékek véleményére is szükség van.

MHPK_es_KOB_ur_latogatasa_Debrecenben_20220107_24 copy

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy bejelentette: a diákok által viselt formaruha mellett szeretnének létrehozni egy egységes ünnepi ruházatot is, amelynek megtervezésében a fiatalok segítségét is kérik. Ennek érdekében pályázatot hirdetett meg, arra bíztatva a kadétokat, hogy jelentkezzenek - akár rajzokkal, akár digitális tervekkel -, fejezzék ki véleményüket. A beküldött pályaművek közül a legtöbb voksot kiérdemlő ötletet felhasználják a növendékek új díszöltözetének megtervezésekor, megtartva a magyar katonai és történelmi hagyományokat.

„Arra számítunk, hogy a Honvéd Kadét Program számos más iskolában is teret fog nyerni, és a hazafias nevelésnek is egy komoly programjává tud válni” – árulta el érdeklődésünkre Maróth Gáspár kormánybiztos.

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a honvédelmi nevelés fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint fogalmazott: éveken keresztül a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium volt az egyetlen intézmény ezen a téren. „Ez nem rég bővült, hiszen Nyíregyházán már van osztályunk és idén szeretnénk még másik két helyen: Szolnokon és Hódmezővásárhelyen is hasonló oktatási intézményt nyitni” – mondta a Magyar Honvédség parancsnoka.

MHPK_es_KOB_ur_latogatasa_Debrecenben_20220107_23 copy

A fórumbeszélgetés kapcsán Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy elárulta: tudják, hogy mit szeretnének átadni, oktatni. Ugyanakkor nagyon fontos - főleg ebben az életkorban - hogy jól is érezzék magukat a diákok. „Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell felkészülni a vizsgákra, nem kell a dolgozatokat jól megírni. Azonban szeretnénk barátságosabbá és élményszerűbbé tenni az oktatást, valamint fejleszteni a külcsínben is” – mondta, hozzátéve: ezért szeretnének egységes ünnepi öltözetet biztosítani a kadétoknak.