Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lemondott a szlovák idegenrendészet igazgatója

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 8. 10:03

Lemondott Tibor Mako, a szlovák idegenrendészet igazgatója, miután a poprádi repülőtéren szombaton végrehajtott rendőrségi biztonsági teszt félresikerült és robbanóanyag került az egyik repülőgép fedélzetére. Az eset nemzetközi botrányt kavart, a belügyminiszter Mako lemondását elfogadta.

A lemondásról szóló hírt Robert Kalinák, a belügyi tárca vezetője jelentette be pozsonyi sajtóértekezletén csütörtökön.

“Az, ami Poprádon történt, buta emberi hiba volt" – jelentette ki Kalinák, s visszautasította az ellenzék követelését, hogy ő is mondjon le. Hangsúlyozta: egyszeri, emberi mulasztás, nem pedig rendszerhiba történt.

A szlovák biztonsági szolgálat emberei szombaton nyolc utas feladott poggyászába robbanóanyagot és bombaalkatrészeket rejtettek, s ezeket aztán kutyákkal keresték. Noha egyet nem találtak meg, vagy elfelejtettek kivenni a poggyászból, hagyták felszállni a gépet.

Kalinák szerint csak egyetlen rendőr hibázott, az, aki a robbanóanyagot a poggyászban hagyta, s ráadásul az egészet nem jelentette időben felettesének.

A robbanóanyag egy szlovák villanyszerelő csomagjában az írországi Dublinban landolt.

Robert Fico kormányfő nyilatkozatban állt ki Kalinák mellett, s azt állította: a belügyminiszter élvezi bizalmát, nem lát okot lemondására.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) ugyanakkor közös ellenzéki találkozót javasolt a jövő hétre, amelyen a résztvevők megvitatnák az ellenzék összehangolt fellépésének lehetőségét a koalíciós miniszterek botrányainak ügyében. A nap folyamán több ellenzéki politikus is a belügyminiszter lemondását követelte.

Az ügyről továbbra is sok, egymásnak ellentmondó információ jelenik meg. Írország közölte Pozsonnyal, hogy saját szakértői csoportot indít Szlovákiába, hogy a helyszínen vizsgálják ki az ügy hátterét és részleteit.