Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Leszerel az INLA

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. október 12. 6:31

A Ír Nemzeti Felszabadító Szervezet (INLA) nevű szervezet – az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) szakadár csoportja – illetékesei nem hivatalosan bejelentették vasárnap, hogy az INLA lemond az erőszakról, és beszolgáltatja fegyvereit a hatóságoknak.

A számos súlyos merényletért felelős INLA két tisztségviselője – egyikük az INLA félkatonai szervezetének, a másik pedig marxista pártjának a tagja – közölte, hogy a szervezet 11 évvel az ingatagnak bizonyult tűzszünet kihirdetése után elkötelezi magát az erőszakról való lemondás és a fegyverek beszolgáltatása mellett.

Mindkét INLA-illetékes azzal a feltétellel tájékoztatott a csoport szándékáról, hogy nem hangzik el a nevük, ugyanis a szervezet a nap folyamán tesz róla bejelentése egy dublini megemlékezésen.

Az 1998-ban kihirdetett tűzszünet ellenére az INLA folytatta a gyilkosságokat és rémtetteket a polgári lakosok, jobbára alvilági riválisok ellen Írországban és Észak-Írországban egyaránt.

Az IRA 2005. július 28-án jelentette be, hogy felhagy a fegyveres harccal, és célkitűzését, Írország demokratikus egyesítését kizárólag politikai eszközökkel kívánja elérni.