Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Leváltották a nepáli hadsereg főparancsnokát

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. május 4. 8:18

A volt maoista lázadók vezéréből lett nepáli kormányfő leváltotta vasárnap a hadsereg főparancsnokát, mert vádja szerint a tábornok nem teljesítette utasításait.

A döntés árthat a megbékélési folyamatnak a himalájai országban, amelyben három évvel ezelőtt ért véget a több évtizedes polgárháború.

A kormány rendkívüli ülést tartott vasárnap, és ezt követően jelentette be Krisna Bahadur Mahara tájékoztatási miniszter, hogy felmentették tisztségéből Rukmangud Kataval tábornokot.

A főparancsnok állítólag a kormány utasításával ellentétesen soroztatott be 2800 újoncot, és megtartott beosztásában nyolc tábornokot, pedig a miniszterelnök utasította, hogy ne hosszabbítsa meg megbízatásukat. Kataval tábornoknak még négy hónapja volt vissza nyugállományba vonulásáig.

A volt maoisták koalíciós partnerei a döntés elleni tiltakozásul kivonultak a kormányülésről, a legfőbb ellenzéki párt pedig utcai tüntetések szervezésével fenyegetett.

Elvben csak az államfőnek, Rám Baran Jadavnak van joga leváltani a főparancsnokot, de a törvények nem egyértelműek az országban, a köztársasági alkotmány még csak most készül.

Nepálban a szélsőbaloldali lázadók és a királypárti erők békekötése után tavaly áprilisban parlamenti választásokat tartottak, amelyeket a volt lázadók alkotta Nepáli Kommunista Párt nyert meg. A miniszterelnök a lázadók vezére, Pracsanda lett, és koalíciós kormányt alakított. Májusban kikiáltották a köztársaságot, ezzel megszűnt a monarchia. A korábbi szembenállás miatt azonban a kormány és a hadsereg viszonya azóta is feszült. Abban is összekülönböztek, hogy a maoisták integrálni akartak több ezer volt lázadó harcost a hadseregbe, Kataval azonban nem volt hajlandó erre, mondván képzetlenek. A volt lázadók rehabilitációja az utolsó nehéz kérdés a nepáli békefolyamatban.

Címkékjog