Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Leváltottak egy amerikai tábornokot, mert bírálta az afgán elnököt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 6. 18:28

Leváltották pénteken a NATO afganisztáni katonai kiképző műveletének helyettes parancsnokát, egy amerikai vezérőrnagyot, mert azt mondta egy interjúban, hogy Hamid Karzai afgán elnök „elszakadt a valóságtól”. Peter Fuller csütörtökön nyilatkozott a Politico című amerikai internetes lapnak.

Az interjúban dühösen reagált Karzai elnöknek arra a közelmúltbeli kijelentésére, hogy Afganisztán Pakisztán mellé állna, ha a dél-ázsiai ország háborúba keveredne az Egyesült Államokkal. Elemzők szerint miután egy ilyen – amerikai-pakisztáni – háború teljes mértékben kizárt, Karzai hirtelen irányváltásának, az eddig sokat ostorozott Pakisztán méltatásának magyarázata az lehet, hogy Kabulnak – miután az amerikaiak záros határidőn belül elhagyják Afganisztánt – a biztonsága érdekében égetően és jó ideig szüksége lesz Pakisztán együttműködésére.

Az amerikai vezérőrnagy „bizarrnak" minősítette Karzai szavait. Kifejtette, hogy az afgán vezetők hálátlanok, nem értékelik azt az „anyagi és véráldozatot", amelyet az Egyesült Államok vállal a muszlim ország biztonságáért.

Fuller az interjúban felidézte azt a régi mondást, hogy „Adhatsz egy embernek halat, de meg is taníthatod halat fogni".

„Adunk nekik halat, miközben tanulnak (halat fogni). Erre azt mondják: «Én a kardhalat szeretem, hogyan lehet, hogy közönséges tőkehalat adsz nekem?» Tudják mit? Ma tőkehal a menü" – fakadt ki a vezérőrnagy.

„Ezek a sajnálatos megjegyzések nem tükrözik az afgán és az amerikai kormány közötti szilárd viszonyt" – indokolta Fuller felmentését John Allen vezérezredes, az Afganisztánban állomásozó nemzetközi haderő (ISAF) parancsnoka.