Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Levegőben az első modernizált német Tornado

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. február 15. 10:35

A napokban levegőbe emelkedett az első ASSTA 3.0-ás szintre fejlesztett német Panavia Tornado – írja a Defense Aerospace. Az első repülésre egészen pontosan február 8-án került sor, azonban a hír csak most került nyilvánosságra.

A modernizációnak köszönhetően a német légierő Tornadoi akár 2025-ig is hadrendben tarthatóak. Az első gép átadása ez év közepére várható.

Az elmúlt hónapokban a fejlesztést végző Cassidian vállalat számos tesztet hajtott végre az átalakított gépen. A modernizációs program során a Tornado az MIDS/Link 16-os adatátviteli rendszernek köszönhetően képes a valós idejű hang, adat és kép továbbítására, valamint a fegyverzetben megjelent a lézeres irányítású LJDAM (Laser Joint Direct Attack Munition) bomba is.

Napjainkra a Cassidian már dolgozik a Tornado következő fejlesztési programján az ASSTA 3.1-en is. A német légierőben már hadrendbe állt néhány ASSTA 2-es szintű Tornado, melyek szolgálatba állítása 2010 áprilisában kezdődött meg.

A Luftwaffe jelenleg 148 különböző verziójú Tornadot üzemeltet, azonban a közelmúltban a német védelmi minisztérium is bejelentette, hogy haderőcsökkentést tervez, így a gépek száma 2015-re 85 darabra fogyatkozik.

1595931359
 

Címkéklégierő