Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezárások, kitelepítések a robbanótestek miatt

Szöveg: Szűcs László |  2012. június 5. 8:14

A 22. héten, azaz május 28. és június 3. között 71 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 32 esetben kellett soron kívül intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Fülöpné Várkonyi Melinda főhadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje a
honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2012-ben eddig összesen 1198 bejelentést kaptak.

Május 29-én Kaposvárról érkezett a bejelentés a Magyar Honvédség tűzszerészügyeletére, hogy a cukorgyár területén egy 75 milliméteres páncéltörő gránátot, valamint egy 85 milliméteres légvédelmi repeszgránátot találtak. A veszélyes, második világháborús robbanószerkezeteket a Kelemen Ferenc főtörzsőrmester vezette járőr a helyszínen semmisítette meg.

Ugyanezen a napon Sopronban is akadt dolguk a tűzszerészeknek: a Frangenbergi utcában, a patak partjának takarítása közben került elő egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránát. A tűzszerészek az azonosítás és a robbanószerkezet elszállításának idejére 150 méteres sugarú körben zárták le a területet, amelynek következtében mintegy ötven házból kellett ideiglenesen kiköltöztetni az ott lakókat. A korlátozás a közelben lévő vasúti pályát is érintette. Végül a Pozderka Attila főtörzsőrmester vezette járőr elszállította a helyszínről és a közelben kijelölt területen felrobbantotta a gránátot.

Május 30-án a főváros III. kerületében, a Remeteségi úton, csatornázás közben került elő a földből egy világháborús robbanószerkezet. A Sulykovszki Róbert zászlós vezette járőr megállapította, hogy a 82 milliméteres, szovjet gyártmányú repesz-aknavetőgránát nagyon rossz állapotban van, szállítani nem lehet, ezért a helyszínen kell megsemmisíteni. A munkálatok idejére a kétszáz méter sugarú körben kellett az ott lakókat ideiglenesen kiköltöztetni otthonaikból. Ez tizenöt házat és negyven embert érintett, akik fél óra múlva térhettek haza.

Ugyancsak le kellett zárni Derecske közelében a 47-es számú főút 16-os kilométerszelvényét május 31-én. Földmunkák közben ugyanis egy SD–1 típusú, német gyártmányú repeszbomba került a felszínre. A bevizsgálás és a helyszínen történő megsemmisítés idejére a Kelemen Ferenc főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr száz méteres sugarú zárta le a területet.

Május utolsó napján Székesfehérváron is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a Fiskális utcában, csatornázás közben egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátot találtak a munkások. A Wolter József főtörzsőrmester vezette járőr megállapította, hogy a gránát nagyon veszélyes, mivel kilőtt állapotban van. Amíg a tűzszerészek a gránátot biztonságosan elszállították a környékről húsz házból ideiglenesen ki kellett költöztetni a lakókat. A gránátot a tűzszerészek a közelben kijelölt robbantási helyen semmisítették meg.