Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezárták Elefántcsontpart határait

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. december 4. 17:44

Nagy meglepetésre az ellenzék jelöltje, Alassane Quattara győzött Elefántcsontparton az elnökválasztás múlt héten megtartott második fordulójában. A választási bizottság elnöke, Youssuf Bakayoko csütörtökön elmondta, hogy Quattara a szavazatok 54,1 százalékát szerezte meg, míg a 2000 óta hivatalban lévő Laurent Gbagbónak a választók 45,9 százaléka szavazott bizalmat.

Paul Yao N’dré, az alkotmánytanács elnöke viszont nem sokkal később azt állította, hogy nem érvényes az elefántcsontparti választási bizottság által előzetesen bejelentett eredmény, mivel a választási bizottság az alkotmányban előírtaknál egy nappal később hozta nyilvánosságra a voksolás eredményét, ezért az alkotmánytanácsnak kell azt felülvizsgálnia.

Nem sokkal később a hadsereg szóvivője bejelentette, hogy lezárják Elefántcsontpart szárazföldi, tengeri és légi határait.

A függetlenségét 1960-ban elnyert nyugat-afrikai Elefántcsontparton, a világ legjelentősebb kakaótermelő országában az idei elnökválasztás volt az első azóta, hogy 2002-ben kirobbant az országot megosztó polgárháború. A lakosság azt reméli, hogy a mostani választások eredményeképpen megszűnik a káosz és a feszültség, egyesül a két országrész, helyreáll a rend. A szavazást 2005 óta hatszor halasztották el.

Címkékvizsga