Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezárul a dárfúri háború?

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. február 24. 8:48

Aláírta a szudáni államfő és a dárfúri körzet egyik vezető lázadócsoportja, a JEM a tűzszüneti egyezségről szóló keretmegállapodást kedden késő este Dohában. A tűzszünet (helyi idő szerint) kedd éjfélkor lépett életbe. Omar Haszan Ahmed el-Besír szudáni államfő elmondta: a tűzszünettel megkezdődhet a dárfúri háború lezárása.

A további tárgyalásokat előíró egyezség megkötésében a csádi elnök és a katari emír közvetített. A BBC brit hírtelevízió értesülése szerint a keretmegállapodás tartalmaz egy egyezségtervezetet a hatalom megosztásáról, amelynek értelmében a lázadók pozíciókhoz jutnának a kartúmi kormányban. A végleges megállapodás aláírása után a tervek szerint a JEM politikai párttá alakulna át.
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár üdvözölte a megállapodás létrejöttét, és reményét fejezte ki, hogy az egyezség tartós lesz, és a békekötésre készteti a konfliktusban érintett többi csoportot is.

A kartúmi kormány korábban már számos tűzszünetet kötött lázadócsoportokkal, ám a megállapodások mindeddig rövid életűnek bizonyultak.

A dárfúri konfliktus 2003 óta ENSZ-becslések szerint mintegy 300 ezer ember életét követelte, míg a szudáni kormány 10 ezer halálos áldozatról beszél. A harcok miatt több mint két és félmillióan váltak földönfutóvá.

CímkékENSZ