Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lézerrel a pilóta nélküli gép ellen

Szöveg: Háború Művészete |  2009. január 29. 12:37

Az amerikai Boeing konzorcium sikeres kísérletet hajtott végre harci lézer alkalmazásával kisméretű, pilóta nélküli légi jármű ellen.

A lézer egy Avenger (HMMWV) típusú páncélozott jármű felépítménye volt, amelyet az Egyesült Államok szárazföldi és haditengerészeti egységei alkalmaznak légvédelmi feladatok végrehajtása során.

A kísérletekre az Új-Mexikóban található White Sands gyakorlótéren került sor. A Laser Avenger személyzete a modern rendszernek köszönhetően felderített és azonosított három pilóta nélküli légi járművet, és egyet a lézer alkalmazásával megsemmisített.

Ez volt az első alkalom, hogy lézert alkalmaztak pilóta nélküli légi jármű megsemmisítésére.

Gary Fitzmire a Boeing programigazgatója elmondta, hogy a felderítési célokra használt, valamint felfegyverzett pilóta nélküli repülőgépek mind nagyobb fenyegetést jelentenek a harctereken.

A Laser Avenger rendszert anélkül lehet bevetni az ilyen célok ellen, hogy pozícióját felfedné, amellyel a saját csapatok megóvása is hatékonyabbá válik.

Korábban, 2007-ben a Boeing sikeresen alkalmazott lézert fel nem robbant (UXO), valamint házi készítésű (IEDs) robbanóeszközök megsemmisítésére.

A cég képviselője elmondta, hogy a lézer légi célok elleni alkalmazásához a lézer kapacitását meg kell duplázni, valamint javítani kell a felderítő és követő rendszerek hatékonyságát.